Με σημαντική άνοδο που ξεπερνά και το 1,5% κατά περιπτώσεις αντιδρούν στις χτεσινές αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς η σύσφιξη νομισματικής πολιτικής της Fed αμβλύνει τις ανησυχίες για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό ενώ οι επενδυτές αναμένουν αντίστοιχα σήματα από την ΕΚΤ αλλά και την Τράπεζα της Αγγλίας που συνεδριάζουν εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διαπραγματεύεται στις 476,24 μονάδες με κέρδη 1,15%, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο που πραγματοποιεί ράλι άνω του 2% στα χνάρια της αντίστοιχης κίνησης του σχετικού δείκτη της αμερικανικής αγοράς χτες, του Nasdaq, αφότου ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της Fed.
Στο ίδιο κλίμα, ο γερμανικός DAX κινείται με άνοδο 1,55% και βρίσκεται στις 15.713 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 1% κινούμενος στις 6.999 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE 100 που σημειώνει άνοδο 0,95% στις 7.239 μονάδες.
Παρομοίως στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,7% και κινείται στις 26.860 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 βρίσκεται στις 8.382 μονάδες με +1,3%.
Παρόλο που σε μεγάλο βαθμό οι αποφάσεις της Fed είχαν προεξοφληθεί από τις αγορές, όπως προέκυπτε και από σχετικές έρευνες του παγκόσμιου Τύπου, η επίσημη επιβεβαίωση της ομοσπονδιακής τράπεζας χτες επανέφερε την ηρεμία στις τάξεις των επενδυτών, καθώς η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα του πλανήτη έδειξε αποφασισμένη να κινηθεί με γνώμονα να τιθασεύσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Συγκεκριμένα, η Fed ανακοίνωσε ταχύτερο περιορισμό (tapering) του προγράμματος αγορών ομολόγων της, κατά 30 δισ. τον μήνα πλέον αντί των 15 δισ. προηγουμένως, ενώ έδωσε σήμα για έως και τρεις αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022. Στη συνέχεια δε προβλέπεται να ακολουθήσουν ακόμα δύο αυξήσεις τόσο το 2023 όσο και το 2024.
«Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ήταν στο επίκεντρο λόγω του πλήθους αρνητικών προβλέψεων, οπότε οι επενδυτές ήθελαν να δουν δράσεις για το ζήτημα και ως εκ τούτου καλωσορίζουν αυτήν την πρακτική προσέγγιση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ», σχολιάζει η ανώτερη αναλύτρια της Hargreaves Lansdown Σουζάνα Στρίτερ.
Σε αυτό το κλίμα, η προσοχή των επενδυτών εστιάζει πλέον στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά την οποία αναμένεται να επαναλάβει ότι το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022.
Η ΕΚΤ αναμένεται να ρίξει περισσότερο βάρος στο τακτικό πρόγραμμα αγορών (APP), του οποίου ο φάκελος θα ενισχυθεί για να αποτελέσει ένα πρόγραμμα - γέφυρα για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον θα έχει το εάν η τράπεζα θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Τέλος, σήμερα συνεδριάζει και η Τράπεζα της Αγγλίας η οποία αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της καθώς η εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον του δημιουργεί νέους κινδύνους στην οικονομική ανάκαμψη.