Συνεδρίαση ελεγχόμενης διόρθωσης με εξαιρετικά περιορισμένες συναλλαγές ήταν αυτή της Παρασκευής στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 658,55 μονάδες με πτώση 0,52% και τζίρο μόλις στα 30,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης είχε άνοδο σε ποσοστό 2,59%.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής χαρακτηρίστηκε από την περαιτέρω μείωση των συναλλαγών, κάτι που έλαβε χώρα και σ’ όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο λόγος είναι ότι η Wall Street παραμένει κλειστή για σήμερα, ενόψει της αυριανού εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας λόγω της 4η Ιουλίου.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. είχε υψηλό ημέρας στις 664,43 μονάδες (+0,37%) και χαμηλό στις 655,94 μονάδες (-0,92%), έχοντας ημερήσια διακύμανση 8,49 μονάδων ή ποσοστό 1,28%.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 25 είχε άνοδο σε ποσοστό 3,02%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,95%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου οι απώλειες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μειώθηκαν στο 28,16%, σε επίπεδο FTSE 25 στο -30,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης εξακολουθεί να ηγείται της πτώσης με 57,46%.
Η αγορά επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα τις άμυνες που βγάζει στην περιοχή των 630 μονάδων, έχοντας ως χαμηλό τη Δευτέρα στις 633,41 μονάδες και την Τρίτη στις 632,59 μονάδες, ενώ κατόπιν έβγαλε αντίδραση προσεγγίζοντας τη ζώνη των 660 μονάδων, μετά και το χθεσινό ξέσπασμα σε ποσοστό 3,21%.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας η ημερήσια αξία συναλλαγών παρέμεινε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, καθώς υψηλότερη επίδοση ήταν της Τετάρτης 1η Ιουλίου στα 46 εκατ. ευρώ, ενώ ένας από τους λόγους που μειώθηκε η διαθέσιμη ρευστότητα είναι τα ομόλογα της ΓΕΚ Τέρνα, το οποίο ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αλλά και αυτό της Lamda Development που θα ακολουθήσει.
Θυμίζουμε ότι είναι η δεύτερη διαδοχική εβδομάδα που η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών παραμένει κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, καθώς και στην προηγούμενη εβδομάδα, ο μέσος τζίρος ήταν στα 48,2 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 31,5% έναντι της αμέσως προηγούμενης.
Τεχνικά, η εβδομάδα δεν έφερε κάτι καινούριο, ενώ όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «όσο ο Γ.Δ. παραμένει μέσα στο εύρος των 630 και 680 μονάδων, η διαγραμματική εικόνα δεν αλλάζει σημαντικά, καθώς αυτή η περιοχή θεωρείται «ζώνη της αδιαφορίας» αφού δεν παράγει κάποιο αποφασιστικό σήμα που θα άλλαζε τα δεδομένα της τάσης προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Ο ίδιος τονίζει πως τα τεχνικά δεδομένα θα αλλάξουν μόνο αν ο Γενικός Δείκτης κινηθεί επιθετικότερα χαμηλότερα από τις 630 μονάδες ή υψηλότερα από τις 680 σπάζοντας την αναμονή που παρατηρείται μετά τις 27 Μαΐου. Από την πλευρά του, ο διευθύνοντας σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, τονίζει πως οι 630 μονάδες είναι η κοντινή και σημαντική στήριξη για το Γενικό Δείκτη, ενώ οι 667 μονάδες είναι η πρώτη κοντινή αντίσταση, που αν διασπαστεί μπορεί να φέρει ξανά την αγορά προς τις 682 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, όσο η αγορά κινείται με τέτοιους όγκους και τζίρους, σημαντικές διαφοροποιήσεις - ανοδικά ή πτωτικά – δεν μπορούν να υπάρξουν.
Κατά τα λοιπά, παρά το αρνητικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σήμερα, υπήρξε ισορροπία στο ταμπλό με 47 ανοδικές και 50 πτωτικές μετοχές, ενώ στον Large Cap στήριγμα έδωσαν οι Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, EXAE που είχαν άνοδο άνω του 2%, ενώ θετικά έκλεισαν και οι Jumbo, Viohalco, Fourlis και ΔΕΗ.
Στον αντίποδα, διόρθωση άνω του 2% είχαν οι Lamda Development, Alpha Bank, Ελλάκτωρ και Τιτάν, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Coca Cola HBC, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Aegean Airlines, Σαράντης και Πειραιώς. Στον Mid Cap η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε τελικώς πτωτικά, ενώ διασώθηκαν μόνο οι AVAX, Έλτον, Πλαστικά Θράκης και Κρι Κρι.
Στην ευρύτερη αγορά, συνεχίστηκαν κάποιες εξάρσεις περιφερειακών τίτλων, όπως Κρέκα (κίνηση ασανσέρ εσχάτως), Δομική Κρήτης (+108% το πενθήμερο), Φιερατέξ, Paperpack, Προοδευτική, Ίλυδα, Χαϊδεμένος, Ελγέκα και Δρομέας, ενώ υποχώρησαν οι Κέκροπας, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Κυριακούλης Ναυτιλιακή, ΑΝΕΚ, Audiovisual κ.λπ.