Annus Oribilis το 2022, αλλά όχι για τους επενδυτές short
Αγορές

Annus Oribilis το 2022, αλλά όχι για τους επενδυτές short

Το 2022 εξαφάνισε τρισεκατομύρια κεφαλαιοποίησης από τις χρηματιστηριακές αγορές, σφυροκόπησε τα ομόλογα και οδήγησε σε κραχ μερικά κρυπτονομίσματα. Γύρω στα $14 τρις κεφαλαιοποίησης έχουν χαθεί στις παγκόσμιες αγορές μετοχών ενώ τα αμερικανικά και γερμανικά κρατικά ομόλογα θα κλείσουν τη φετινή χρονιά με ζημιές 16% και 24% αντίστοιχα σε δολαριακή βάση. Για τους «σορτάκηδες» όμως ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά.

Η πτώση της Wall Street φέτος έχει φουσκώσει τις αποδόσεις των επαγγελματιών του «shorting» που θα κλείσουν τη χρονιά με σημαντικά κέρδη αφού πόνταραν στην πτώση των κολοσσών της κεφαλαιοποίησης, όπως μετοχές της Tesla και της Αmazon που ήταν ηγέτες της ανόδου της αγοράς για χρόνια.

Οι επενδυτές που επιδίδονται στο σορτάρισμα, δηλαδή στην πτώση μιας μετοχής, καταγράφουν λογιστικά και πραγματοποιηθέντα κέρδη της τάξης των $304 δις, τετραπλάσια από το 2018 που ήταν η τελευταία χρονιά που τους απέφερε κέρδη, σύμφωνα με ανάλυση της S3 Partners. To ποσό μεταφράζεται σε μέση απόδοση 31,2% σε ένα σύνολο ανοιχτών πωλήσεων που έφτασε τα $974 δις κατά τη διάρκεια του 2022. 

Το στοίχημα κόντρα στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla έδωσε τα περισσότερα κέρδη, γύρω στα $15 δις, σε μετοχές αξίας $19,3 δις που σόρταραν. Η εντυπωσιακή κούρσα της μετοχής της Tesla τα τελευταία χρόνια έκαψε πολλές «αρκούδες» που πόνταραν εναντίον της. Φέτος όμως θα κλείσει τη χρονιά με απώλειες 60% περίπου.

Άλλα καλά άλογα για τους σορτάκηδες αποδείχτηκαν οι μετοχές της Amazon, της Meta Platforms και της Apple. Ο δείκτης S&P500 χάνει 19% μέχρι στιγμής φέτος που πιθανότατα θα είναι οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες του από το 2008 καθώς η επιθετικότερη αντίδραση της Fed των τελευταίων δεκαετιών στο μέτωπο των επιτοκίων έπληξε την όρεξη για ρίσκο. 

Η φετινή χρονιά αποδείχτηκε ευκολότερη για τους «short» καθώς το οικονομικό σκηνικό άλλαξε άρδην με τους σφοδρούς μετωπιαίους ανέμους της νομισματικής σύσφιξης να χτυπούν ολόκληρη τη χρηματιστηριακή αγορά. Οι επαγγελματίες σορτάκηδες τα είχαν βρει πολύ δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι μεγαλύτερες θέσεις του hedge fund Anson, που ακολουθεί τακτική «long» και «short» στις τοποθετήσεις του, ήταν ανοιχτές πωλήσεις στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Novavax που έπεσε 90% φέτος και στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rivian Automotive που έκανε βουτιά 80%.

Για το Stanphyl Capita, fund που σόρταρε συνεχώς την Tesla από το 2014 το στοίχημα ήταν το πιο επικερδές στο χαρτοφυλάκιο του φέτος, συμβάλλοντας στην αύξηση της κερδοφορίας του κατά 60%. Η μετοχή της Tesla έχει σημειώσει άνοδο 1.271% από το 2014.

Τα τελευταία χρόνια δεν ήταν καλή περίοδος για τις «αρκούδες» της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι επαγγελματίες «short» έχασαν $142 δις το 2021, χρονιά που οι μικροεπενδυτές τα έβαλαν με τους θεσμικούς σορτάκηδες, προκαλώντας τεράστια ράλι σε μετοχές όπως τη GameStop. Το 2020 κατέγραψαν απώλειες $242 δις καθώς η Fed μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για να στηρίξει την οικονομία από το χτύπημα της πανδημικής κρίσης, κίνηση που πυροδότησε μεγάλη άνοδο στη χρηματιστηριακή αγορά. 

Βέβαια, δεν δούλεψαν όλες οι στρατηγικές των «short» φέτος παρά την πτώση της αγοράς. Τα hedge funds που ακολουθούν τακτικές long και short κατέγραφαν απώλειες 9,7% μέχρι τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Hedge Fund Review. 

Το περιβάλλον ήταν δύσκολο καθώς ο βαθμός συσχέτισης μεταξύ των μετοχών ήταν πολύ υψηλός, σύμφωνα με την Barclays.