Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις αποτύπωσαν την τεχνική αντίδραση της αγοράς, μετά τη διόρθωση και προσέγγιση του ισχυρού πεδίου στηρίξεων 852-854 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η ΔΕΗ με την επικείμενη Αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου με τον Όμιλο ΙΝΤΡΑΚΟΜ να κλέβει την παράσταση με κέρδη +7,13% και με την εταιρεία να επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Δανέζικη εταιρεία Νetcompany σχετικά με το μέλλον της θυγατρικής Ιntrasoft.
Tα ερωτήματα της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας σε σχέση με τις αρρυθμίες της εφοδιαστικής αλυσίδας, την έξαρση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τις ανησυχίες για την αύξηση του κόστους εργασίας που θα επιβαρύνει την εταιρική κερδοφορία και τα προβλήματα της μεγάλης Κινεζικής Evergrande, παραμένουν ιδιαίτερα όσον αφορά τον οδικό χάρτη των αγορών προς το τέλος της χρονιάς.
Οι ανησυχίες αυτές που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αποτυπώνονται και στις μετοχές αλλά και στις αγορές ομολόγων. Ο S&P υποχώρησε κατά 4,62% τον Σεπτέμβριο διατηρώντας τα κέρδη του σε επίπεδο έτους στην περιοχή του 16%, η δε απόδοση του Αμερικανικού 10 έτους ομολόγου ανέβηκε στο 1,53%.
Παρά τα πραγματικά εμπόδια που φαίνεται να προκύπτουν στην παγκόσμια αναπτυξιακή διαδικασία, οι προβλέψεις των Οίκων αλλά και του ΔΝΤ παραμένουν θετικές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ανάπτυξη 6,1% για το 2021 και 4,9% για το 2022. Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο σε επίπεδο διετίας όσο και αν αυτό οφείλεται στη βουτιά των μεγεθών του 2020 λόγω της πανδημίας. Αυτός είναι ο λόγος που οι Κεντρικές Τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία αποκλιμάκωσης της παροχής φθηνού χρήματος.
Οι πληθωριστικές πιέσεις που απασχολούν επίσης τις οικονομίες, κρίνονται από τους περισσότερους αναλυτές μάλλον παροδικές με εκτιμήσεις περί ευρέσεως σημείου ισορροπίας σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Ο ρυθμός μεταβολής του δομικού πληθωρισμού επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, αν και αυξήθηκε με ρυθμό 0,3% σε σχέση με ένα μήνα πριν και 4,3% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, κινούμενος πολύ χαμηλότερα από το +0,9% του Ιουνίου αλλά ελαφρώς καλύτερα έναντι και των εκτιμήσεων στο +0,4%.
Σε μηνιαία βάση το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε τον Αύγουστο 0,2% και οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες κατά 0,4%. Στην αύξηση του προσωπικού εισοδήματος αποτυπώνονται κυρίως οι κρατικές κοινωνικές ενισχύσεις.
Ο ISI Manufacturing PMI στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε στα 61,1 τον Σεπτέμβριο του 2021, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς 59,6. Η τελευταία ανάγνωση σηματοδότησε έναν από τους ισχυρότερους ρυθμούς επέκτασης από το 1983, ενισχυμένος από τη σταθερή αύξηση της παραγωγής (59,4 έναντι 60,0 τον Αύγουστο) και τις νέες παραγγελίες (66,7, το ίδιο με τον Αύγουστο), καθώς και μια μικρή ανάκαμψη στα επίπεδα απασχόλησης ( 50,2 έναντι 49,0). Ταυτόχρονα, τα εργοστάσια γνώρισαν μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην παράδοση των πρώτων υλών και πλήρωσαν υψηλότερες τιμές για τις εισροές.
Στην Ευρωζώνη η ετήσια οικονομική ανάπτυξη αναθεωρήθηκε υψηλότερα στο 14,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 από μια προκαταρκτική εκτίμηση 13,6% τερματίζοντας μια περίοδο συρρίκνωσης πέντε τριμήνων. Πρόκειται για τον ταχύτερο ρυθμό επέκτασης που έχει καταγραφεί, αντανακλώντας ένα χαμηλό έτος βάσης που προκλήθηκε από την πανδημία και μια ανάκαμψη της δραστηριότητας και της ζήτησης μετά το άνοιγμα της οικονομίας.
Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη μειώθηκε στο 7,5 % τον Αύγουστο του 2021, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 και σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 261 χιλιάδες σε 12,162 εκατομμύρια, καθώς η αγορά εργασίας συνέχισε να δείχνει σημάδια ανάκαμψης.
Στην ΚΙΝΑ ο ΡΜΙ μεταποίησης του Σεπτεμβρίου, υποχώρησε για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2020 σε 49,6 από 50,1 τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη αποδίδεται στην ενεργειακή ανεπάρκεια και στις περικοπές της παραγωγής. Ο αντίστοιχος δείκτης των υπηρεσιών ενισχύθηκε λόγω των διακοπών και του ελέγχου της μετάλλαξης Δέλτα. Γενικότερα όλοι οι υποδείκτες της έρευνας παρουσιάζουν εξασθένηση και οπωσδήποτε θα πρέπει να αναμένεται προσεχώς δημοσιονομική και νομισματική στήριξη της οικονομίας.
Εν κατακλείδι οδεύοντας προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους που συχνά είναι καλύτερο αφού ενσωματώνει τις προσδοκίες για την επόμενη χρονιά, θα συνεχίσει να υπάρχει η διελκυστίνδα μεταξύ των υψηλών τιμών των πρώτων υλών και την αύξηση του ενεργειακού κόστους που ροκανίζουν την εταιρική κερδοφορία, την αναπόφευκτη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που εκτοξεύτηκε μετά την πανδημία, με τα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα, που εάν και εφόσον οι αγορές προσαρμοστούν αυτό θα αποτυπωθεί αναπόφευκτα στα περιουσιακά στοιχεία.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.