Το φυσικό αέριο είναι ένας πολύ καθαρότερος και φθηνότερος πόρος από άλλα ορυκτά καύσιμα και για αυτόν ακριβώς το λόγο έχει επιλεγεί ως το καύσιμο «γέφυρα» προς την πράσινη μετάβαση.
Έχει όμως ένα σημαντικό μειονέκτημα. Πρέπει να μεταφερθεί από τις λεκάνες παραγωγής στα διαμετακομιστικά κέντρα μέσω αγωγών. Το γεγονός ότι δεν είναι εύκολο να κατασκευαστούν αγωγοί σε ωκεανούς δημιουργεί σε πολλές περιπτώσεις την ανάγκη να μετατραπεί το φυσικό αέριο σε υγρό υπό πίεση -εφεξής LNG- και να μεταφερθεί στις αγορές του εξωτερικού με ειδικά πλοία.
Οι εταιρείες ενέργειας επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή εγκαταστάσεων υγροποίησης, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη διεθνή ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Η ζήτηση αυτή εκτινάχτηκε μετά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με την Ευρώπη να αυξάνει κάθετα τη ζήτηση για LNG προκειμένου να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι ενδεικτικό ότι οι ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγαν 121 εκατομμύρια τόνους LNG το 2022, αύξηση 60% σε σύγκριση με το 2021, γεγονός που τους επέτρεψε να αντέξουν την πτώση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Φέτος δε, με την Κίνα να επανέρχεται σε πλήρη οικονομική δραστηριότητα αφήνοντας πίσω την πολιτική «zero Covid», αναμένεται να υπάρξει σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ Κίνας και Ευρώπης όσον αφορά τις προμήθειες LNG.
Τα στοιχεία της Shell όσον αφορά τους όγκους LNG που διακινούνται μετά την μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών προς την Ευρώπη εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με αυτά, το παγκόσμιο εμπόριο LNG έφτασε τους 397 εκατομμύρια τόνους (MT) το 2022. Πρόκειται για μια αύξηση 4,2% από το 2021.
Η Shell, η οποία είναι μια από τις κυρίαρχες εταιρείες στον κλάδο, αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση LNG θα φτάσει τους 700 MT έως το 2040, ήτοι θα αυξηθεί κατά 76%.
Η εταιρεία πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προέβλεπε ότι οι ασιατικές χώρες θα μπορούσαν να απορροφήσουν έως και το 70% των νέων όγκων LNG που θα έρθουν στην αγορά τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Μετά τη νέα κατάσταση όμως που διαμόρφωσε ο πόλεμος, η Ευρώπη έχει καταστεί μια σημαντική αγορά LNG καθώς οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 53% το 2022, τροφοδοτώντας μια αύξηση 60% στη ζήτηση LNG.
Εν έτει 2023 ο πόλεμος συνεχίζεται και οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μειώθηκαν και άλλο, οπότε η ευρωπαϊκή ζήτηση αναμένεται εξίσου δυνατή, ανεβάζοντας το σύνολο της παγκόσμιας ζήτησης για LNG.
Οι εταιρείες του κλάδου έχουν αυξήσει τις επενδύσεις ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μελλοντικές ανάγκες, εξερευνώντας για περισσότερους πόρους φυσικού αερίου και αναπτύσσοντας υποδομές εξαγωγών και εισαγωγών LNG. Δεδομένου δε το ύψος των επενδύσεων αυτών, είναι λογικό οι εταιρείες αυτές να διεκδικούν μακροχρόνια συμβόλαια. (σ.σ:Ήδη από το 2021 η αγορά έχει ρίξει το βάρος στα μακροχρόνια συμβόλαια. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του 2021, οι Κινέζοι αγοραστές LNG υπέγραψαν μακροπρόθεσμα συμβόλαια για περισσότερους από 20 εκατομμύρια τόνους ετησίως, σηματοδοτώντας τον συνεχή ρόλο του LNG στην τροφοδοσία βασικών τομέων).
Με την προϋπόθεση η ζήτηση να ακολουθήσει την αναμενόμενη αύξηση και οι τιμές να παραμείνουν ελκυστικές, οι εταιρείες του κλάδου θα μπορούσαν να διατηρήσουν υψηλές αποδόσεις και τα επόμενα χρόνια.
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί LNG στον κόσμο είναι εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος, όπως για παράδειγμα η Qatargas, η οποία ανήκει στην κυβέρνηση του Κατάρ και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG στον κόσμο.
Οι εταιρείες με ηγετική θέση στον κλάδο
Υπάρχουν όμως και ιδιωτικά ονόματα μεταξύ των μεγάλων παραγωγών του κλάδου, όπως η Shell που αναφέραμε πιο πάνω η οποία ανήκει στους πρωτοπόρους ηγέτες του κλάδου, η Cheniere Energy που είναι ο ο ηγέτης στην παραγωγή και εξαγωγή LNG στις ΗΠΑ, η Chevron ένας από τους κορυφαίους 10 παγκόσμιους παραγωγούς με ένα σοβαρό business plan επέκτασης και η ExxonMobil, η οποία εκτός από κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου συγκαταλέγεται και στους 10 μεγαλύτερους παγκόσμιους παραγωγούς LNG. Η γαλλική TotalEnergies επίσης χτίζει μεθοδικά μια παγκόσμια επιχείρηση LNG, αν και οι πρώτες είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης.
Ξεκινώντας από την πιο εντυπωσιακή ίσως εταιρεία του κλάδου από άποψη growth, η Cheniere Energy τα τελευταία 8 χρόνια έχει εξελιχθεί στον κορυφαίο παραγωγό LNG στις ΗΠΑ και σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως.
Η εταιρεία λειτουργεί δύο εγκαταστάσεις LNG κατά μήκος της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ που εξάγουν φυσικό αέριο σε ξένους αγοραστές:
- Τη Sabine Pass με έξι πλήρως λειτουργικές μονάδες υγροποίησης και ικανότητα παραγωγής 30 εκατομμυρίων τόνων –mtpa- LNG ετησίως. Το 2023, η εταιρεία ξεκίνησε τις διαδικασίες αδειοδότησης για την επέκταση αυτής της εγκατάστασης κατά επιπλέον 20 mtpa.
- Την Corpus Christi με τρεις λειτουργικές μονάδες με ικανότητα παραγωγής 15 mtpa LNG και προγραμματισμένη επέκταση για επτά λειτουργικές μονάδες μεσαίας κλίμακας με δυναμικότητα παραγωγής περισσότερα από 10mpta εως τα τέλη του 2025.Μια δεύτερη επέκταση θα προσθέσει δύο μικρότερες λειτουργικές μονάδες με δυναμικότητα παραγωγής 3 mtpa LNG.
Η Cheniere Energy πέραν της δικής της παραγωγής, αγοράζει φυσικό αέριο και το αποστέλλει στις εγκαταστάσεις της μέσω των αγωγών της ή και τρίτων, στη συνέχεια το υγροποιεί και πουλά ποσοστό πέριξ του 90% σε ξένους αγοραστές, όπως για παράδειγμα σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων σταθερής αμοιβής.
Αυτό εξασφαλίζει στην εταιρεία προβλέψιμες ταμειακές ροές, σημαντική συνθήκη για την αποπληρωμή του υψηλού χρέους της, την ολοκλήρωση του επενδυτικού της πλάνου και την ανταμοιβή των μετόχων της μέσω μερισμάτων και επαναγορών μετοχών.
Το 2022 η εταιρεία σημείωσε άνοδο έως και 73% μετά την ανακοίνωση του μακροπρόθεσμου business plan με τίτλο «20/20». Εν ολίγοις, η εταιρεία έως το 2026 στοχεύει στην παραγωγή διαθέσιμων μετρητών πάνω από 20 δισ. δολάρια, και στην αύξηση του μερίσματος της κατά περισσότερα από 20 δολάρια ανά μετοχή. Η πρόβλεψη υποστηρίζει περαιτέρω μείωση του χρέους, επαναγορές μετοχών, αύξηση μερίσματος κατά 10% ετησίως και επενδύσεις στην επέκταση της χωρητικότητας LNG.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Cheniere έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τη Shell για την προμήθεια φορτίων LNG με ουδέτερες εκπομπές άνθρακα, αγοράζοντας πιστώσεις από το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο έργων της Shell που βασίζονται στην πράσινη ενέργεια. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα επιτρέψουν στην Cheniere καλύτερη διαβάθμιση στην κλίμακα των ESG κριτηρίων και επομένως πρόσβαση σε προνομιακή χρηματοδότηση.
Η Shell είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές LNG παγκοσμίως που συμμετέχει σε κάθε στάδιο της αλυσίδας αξίας. Για την ακρίβεια η Shell είναι πρωτοπόρος στο LNG για περισσότερα από 50 χρόνια και είναι αυτή που έστειλε το πρώτο εμπορικό φορτίο LNG από την πρώτη εμπορική μονάδα υγροποίησης LNG στο Arzew της Αλγερίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας το σημερινό παγκόσμιο εμπόριο.
Χάρη στις καινοτομίες αυτής της εταιρείας είναι εφικτή σήμερα η διαθεσιμότητα του LNG σε όλο τον κόσμο. Μια από αυτές τις καινοτομίες είναι η μεγαλύτερη πλωτή εγκατάσταση παραγωγής LNG στον κόσμο, η Prelude FLNG, η οποία έχει πρόσβαση σε πόρους φυσικού αερίου από υποβρύχια κοιτάσματα που χωρίς αυτή την πλατφόρμα, θα ήταν πολύ δύσκολη αλλά και οικονομικά ασύμφορη η εκμετάλλευση τους.
Η εταιρεία έχει έργα προμήθειας LNG σε 10 χώρες, παραγωγή φυσικού αερίου σε διάφορα πεδία, συμφέροντα σε αρκετές μονάδες επαναεριοποίησης -μετατρέπουν το LNG ξανά σε αέριο- με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζουν οι μονάδες επαναεριοποίησης Hazira στην Ινδία και Dragon στο Ηνωμένο Βασίλειο και μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε χωρητικότητα σε αρκετές άλλες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική. Η εμπορική της δραστηριότητα είναι επίσης πολύ ανεπτυγμένη με ένα εξαιρετικό τμήμα marketing.
Η Shell είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς μεταφορείς LNG στον κόσμο, με τα πλοία μεταφοράς LNG να αποτελούν περίπου το 11% του παγκόσμιου ναυτιλιακού στόλου LNG.(σ.σ:σε αυτό το ποσοστό περιλαμβάνονται και οι χρονοναυλώσεις). Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω επιτρέπει στη Shell να διατηρεί το κόστος σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να μπορεί να μεγιστοποιήσει την αξία του LNG που παράγει και εμπορεύεται.
Η Chevron αυξάνει ολοένα και περισσότερο το χαρτοφυλάκιο LNG. Η εταιρεία κατέχει ποσοστό 47,3% στο Gorgon LNG της Αυστραλίας, το οποίο έχει την ικανότητα να παράγει 15,6 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG κάθε χρόνο. Έχει επίσης συμφέροντα στη μικρότερη εγκατάσταση LNG Wheatstone 8,9 mtpa στην Αυστραλία και στο έργο 5,2 mpta Angola LNG.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η εταιρεία υπέγραψε συμβόλαια για την αγορά LNG από αμερικανικά εργοστάσια που διαχειρίζονται οι Cheniere και Venture Global με στόχο την εξαγωγή του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Δεδομένου ότι η εταιρεία απέκτησε τη Noble Energy το 2020, αποκτώντας πρόσβαση σε έναν μεγάλο πόρο φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, αξιολογεί αυτόν τον καιρό μια πιθανή πλωτή εγκατάσταση LNG προκειμένου να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Για την ExxonMobil δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Δραστηριοποιείται σε κάθε τομέα της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της E&P, του midstream, της διύλισης και της εμπορίας διυλισμένων και πετρελαϊκών προϊόντων σε πελάτες.
Η ExxonMobil έχει επικεντρώσει τις πρόσφατες προσπάθειές της στη μείωση του επιχειρηματικού της κόστους και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Οι επενδύσεις άρχισαν να αποδίδουν ήδη από το 2022. Η εταιρεία μείωσε σημαντικά το κόστος παραγωγής πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια, εστιάζοντας στα περιουσιακά της στοιχεία με την υψηλότερη απόδοση.
Ο γίγαντας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατέχει συμφέροντα σε πολλά έργα LNG σε όλο τον κόσμο που παράγουν 23 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Οι αξιοσημείωτες επενδύσεις περιλαμβάνουν ιδιοκτησιακά συμφέροντα στο Gorgon LNG, το PNG στην Παπούα Νέα Γουινέα και στο Κατάρ.
Το LNG είναι ένας από τους τέσσερις τομείς στρατηγικής επενδυτικής εστίασης της ExxonMobil μέχρι το 2027, με στόχο να αυξήσει την παγκόσμια χωρητικότητά της στα 27 mtpa.
Μια αξιοσημείωτη επένδυση 10 δισ. δολαρίων είναι το έργο Golden Pass LNG στις ΗΠΑ. Η κοινή επιχείρηση με την QatarEnergy θα έχει την ικανότητα να εξάγει περίπου 18 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως ξεκινώντας από το 2024.
Η ExxonMobil συνεργάζεται επίσης με τη Shell, την TotalEnergies και άλλες για την επέκταση του North Field στο Κατάρ. Η διφασική επέκταση θα περιλαμβάνει έξι λειτουργικές μονάδες LNG που θα αυξήσουν τη χωρητικότητα από 77 mtpa σε 126 mtpa έως το 2027. Η πρώτη φάση θα κοστίσει περίπου 30 δις δολάρια.
Η TotalEnergies έχει θέσει το LNG προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια, με στόχο το φυσικό αέριο, το υδρογόνο και το βιοαέριο, να παρέχουν το 50% του ενεργειακού της μείγματος έως το 2030.
Η εταιρεία έχει αποκτήσει και αναπτύξει πολλά έργα LNG που της εξασφάλισαν θέση στην παγκόσμια κατάταξη για παραγωγική ικανότητα. Σε συνδυασμό με τις συμφωνίες προμήθειας τρίτων, ήταν ο νούμερο 2 παγκόσμιος παίκτης LNG στις αρχές του 2023.
Όπως η Shell, λειτουργεί πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής σε όλο τον κόσμο που προμηθεύουν αέριο σε συγκροτήματα υγροποίησης. Διαχειρίζεται επίσης έναν κλάδο μάρκετινγκ και διανομής μεγάλης κλίμακας που πουλά και παραδίδει φυσικό αέριο στους πελάτες.
Η εταιρεία έχει θέσει στόχο πωλήσεων 50 εκατομμυρίων τόνων LNG έως το 2025, στόχος που αν επιτευχθεί θα τη βοηθήσει να διατηρήσει τη θέση της ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος παίκτης. Έχει πολλά έργα σε εξέλιξη για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως το Arctic LNG 2 στη Ρωσία, το LNG της Μοζαμβίκης και το NLNG Train 7 στη Νιγηρία.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.