Ανατροπή σκηνικού και πτωτικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Ανατροπή σκηνικού και πτωτικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Την επιβεβαίωση των συνθηκών αστάθειας και ανασφάλειας που βιώνει η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα μέσα σε μια δύσκολη πραγματικότητα έξαρσης της πανδημίας και κλιμάκωσης του γεωπολιτικού ρίσκου κάνει και η σημερινή συνεδρίαση, όπου το Χ.Α. παρά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης, γύρισε αρνητικά με το Γενικό Δείκτη να πλησιάζει επικίνδυνα τη ζώνη των 610 μονάδων.

Τράπεζες και μετοχές της πραγματικής οικονομίας έχουν γυρίσει σε αρνητική τροχιά, καταγράφοντας απώλειες έως και 3%, μέσα σ’ ένα κλίμα σύγχυσης και πλήρους αδυναμίας στηρίξεων και αντίδρασης. 

Ο Γενικός Δείκτης αρχικά έφτασε έως τις 624,17 μονάδες (+0,86%), όμως δεν μπόρεσε να κρατήσει και να υποστηρίξει την προσπάθεια αντίδρασης, ενώ η επιστροφή των πωλητών μετά το πρώτο δίωρο της συνεδρίασης, έφεραν αρνητικό γύρισμα. Πλέον, ο Γ.Δ. έχει κατέλθει στις 615 μονάδες με απώλειες 0,44%, επίπεδα που είναι νέα χαμηλά δύο και πλέον μηνών. 

Κεντρικό δομικό πρόβλημα του Χ.Α. αυτή την περίοδο είναι η μειωμένη αξία συναλλαγών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα χρειάστηκε να περάσουν πέντε λεπτά για να συμπληρωθεί 1 εκατ. τζίρος, ενώ πλέον η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ. 

O FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.482 μονάδες με πτώση 0,51%, παρ’ ότι αρχικά έφτασε να κερδίζει έως 0,94%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 301 μονάδες με πτώση 1,44%, μολονότι έφτασε να κερδίζει έως 1,68%. Ο τραπεζικός κλάδος είναι αδύναμος κρίκος της αγοράς, σε μόνιμη σχεδόν βάση και ασχέτως με τις παροδικές αντιδράσεις μερικής εξισορρόπησης. 

Ο κλάδος εξακολουθεί να έχει τις διπλάσιες απώλειες συγκριτικά με το Γενικό Δείκτη κατά τη διάρκεια του 2020. Ο κεντρικός δείκτης υποχωρεί σε ποσοστό 32,49% φέτος, ενώ το ίδιο διάστημα ο τραπεζικός έχει απώλειες 65,40%, με τον FTSE 25 στο -35,14%. 

Η αγορά και σήμερα είναι πολύ ρηχή, ενώ τα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται αρκούνται μόνο στο trading και στις καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης κινήσεις, κάτι που οδηγεί σε απότομα αδειάσματα και σε εύκολη αλλαγή κλίματος. Πλέον, η πλειονότητα των μετοχών του Large Cap κινείται πτωτικά, ενώ στήριγμα παρέχουν μόνο οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΕΛΠΕ, Coca Cola HBC και Τιτάν. 

Πτωτικά έχει γυρίσει και η πλειονότητα των μετοχών του Mid Cap, όπου τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι Autohellas, AVAX, ΟΛΘ, Πλαίσιο, Quest Συμμετοχών, MIG και Cenergy Holdings. Αλλαγμένη είναι η εικόνα και στο σύνολο της αγοράς, όπου πλέον μόνο 35 μετοχές ενισχύονται έναντι 55 που υποχωρούν. 

Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου με το μήνα να καταγράφει μέχρι στιγμής πτώση 3,14% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 3,35%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει πτώση 15,89%. Βεβαίως, η… ζημιά έχει γίνει στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις στις οποίες το Χ.Α. έχει κλείσει πτωτικά στις πέντε, με απώλειες στο Γενικό Δείκτη 4,46%, στον τραπεζικό -13,09% και στον FTSE 25 στο -5,03%. 

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαο Καυκά, «πλέον η αγορά βρίσκεται σε χαμηλά δύο μηνών και δεν απέχει πολύ από τα κρίσιμα επίπεδα στηρίξεων που εντοπίζονται στην περιοχή των 600-580 μονάδων». Ο ίδιος σημειώνει ότι περαιτέρω αδυναμία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς «θα μας βρει από την πλευρά των αγοραστών, αξιολογώντας πάντα τις συνθήκες που διαμορφώνονται».