Οι ευρωπαϊκές μετοχές δέχτηκαν χτύπημα από την εκτόξευση των τιμών παραγωγού στη Γερμανία τον Ιούλιο, εξέλιξη που βάρυνε το κλίμα και τις προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναθερμαίνοντας τις ανησυχίες για ύφεση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 αντέδρασε πτωτικά στα νέα στοιχεία, καταγράφοντας απώλειες 0,8% με εξαίρεση τις μετοχές του κλάδου ενέργειας. Η ανησυχία στην αγορά είναι ότι το κόστος ενέργειας θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς οδεύουμε προς τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 1% και η απόδοση στα 10ετη γερμανικά ομόλογα ανέβηκε σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων.
Διάχυτη είναι η άποψη στην αγορά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων γιατί διαφορετικά θα ενταθούν οι αμφιβολίες για την αξιοπιστία της. Η χρηματαγορά τιμολογεί μια αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας τον Σεπτέμβριο από την ΕΚΤ, δίνοντας μικρή πιθανότητα για αύξηση 75 μονάδων βάσης.
Η εκτόξευση των τιμών ενέργειας λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία ώθησε τις τιμές παραγωγού στη Γερμανία στη μεγαλύτερη άνοδο στην ιστορία του δείκτη, τόσο σε ετήσια, όσο και σε μηνιαία βάση. Οι τιμές ενέργειας απογειώθηκαν 105% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Οι τιμές παραγωγού, πρόδρομος δείκτης για τον πληθωρισμό, αυξήθηκαν 37,2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από τότε που άρχισε να καταμετράται από τη στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας το 1949. Σε μηνιαία βάση οι τιμές παραγωγού ανέβηκαν 5,3%.
Οι προοπτικές για την πορεία της γερμανικής οικονομίας είναι απαισιόδοξες, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε μηνιαία έκθεση του, τονίζοντας τον μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Η οικονομική ανάπτυξη έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο.
«Η σημαντική μείωση στην προσφορά αερίου από τη Ρωσία, η επίμονη άνοδος των τιμών ενέργειας και άλλων αγαθών, αλλά και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που διαρκούν για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που αναμενόταν βαραίνουν την ανάπτυξη της οικονομίας», ανέφερε η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών.
Η γερμανική κυβέρνηση θα επιβάλλει στους καταναλωτές αερίου εισφορές από την 1η Οκτωβρίου που θα προσθέσουν εκατοντάδες ευρώ στους ενεργειακούς λογαριασμούς της μέσης οικογένειας. Για να αντισταθμίσει την επιβάρυνση, ο φόρος προστιθέμενης αξίας στο αέριο θα μειωθεί στο 7% από 19% για όσο διάστημα θα είναι σε ισχύ οι εισφορές.
Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας σημαίνει ότι ο πληθωρισμός δεν θα επιβραδυνθεί σύντομα. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στη Γερμανία έφτασε το 8,5% τον Ιούλιο, κοντά στο 8,9% για ολόκληρη την ευρωζώνη που είναι ο υψηλότερος στην ιστορία του ευρώ.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία μπορεί να φτάσει το 9% μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρω στήριξης, όπως το χαμηλότερο κόστος στις δημόσιες συγκοινωνίες και τη μείωση του φόρου στα καύσιμα στο τέλος Αυγούστου.
Σύμφωνα με την Commerzbank, πιθανότατα τότε θα κορυφωθεί ο πληθωρισμός. Ωστόσο, οι μισθολογικές αυξήσεις που αναμένονται τον επόμενο χρόνο θα συμβάλλουν επίσης καθώς οι επιχειρήσεις θα μετακυλίσουν τα υψηλότερα κόστη στους πελάτες τους. Η κυβέρνηση προέβλεπε τον Απρίλιο πληθωρισμό 6,1% το 2022 και οι νέες προβλέψεις της αναμένονται στις 12 Οκτωβρίου.