Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με την αγορά των ομολόγων να δείχνει αποφόρτιση για δεύτερη συνεχή ημέρα και δεδομένου ότι η αγορά βρίσκεται έτσι κι αλλιώς σε ακραία υπερπουλημένα επίπεδα, σήμερα Παρασκευή υπάρχει «ανακωχή» ρευστοποιήσεων και προσπάθεια μερικής αντίδρασης.
Η απόδοση του 10ετούς, που την Τετάρτη είχε εκτιναχτεί άνω του 4,60% υποχωρεί εκ νέου σήμερα κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,32%, έναντι 4,42% χθες Πέμπτη. Παράλληλα, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινείται πτωτικά και διαμορφώνεται στο 3,40% και ενώ χθες βρισκόταν στα επίπεδα του 3,45%.
Η αποφόρτιση στα ελληνικά ομόλογα αποδίδεται στη μερική εξομάλυνση που λαμβάνει χώρα διεθνώς και στην ανακοπή των πιέσεων στις αναδυόμενες οικονομίες. Παράλληλα, ράλι βελτίωσης λαμβάνει χώρα στα ομόλογα της Ιταλίας, με τους φόβους για κλιμάκωση της κρίσης να υποχωρούν, τουλάχιστον προς το παρόν.
Στο Χ.Α. δεν υπάρχει κάποια αντίδραση πειστική και με ποιοτικά στοιχεία, δεδομένου ότι λαμβάνει χώρα με μειωμένο – σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις – τζίρο, αλλά προέρχεται πρωτίστως από την παύση των πωλήσεων. Είναι δηλαδή μια καθαρά τεχνική αποφόρτιση και μια διόρθωση στις πρότερες ακρότητες.
Άλλωστε, θυμίζουμε πως η αγορά προέρχεται από ένα εξαήμερο πτωτικό σερί, όπου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση περί το 7,20%, πέφτοντας χθες σε νέα χαμηλά σχεδόν ενάμιση έτους και στα επίπεδα που είχε τον Απρίλιο του 2017!
Παράλληλα, ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κοντά στο 18% το ίδιο διάστημα, πέφτοντας σε νέα χαμηλά δέκα μηνών και στα επίπεδα που είχε στα μέσα Νοεμβρίου 2017. Μάλιστα, οι απώλειες σε κάποιες τραπεζικές μετοχές, φτάνουν το 20% αυτό το εξαήμερο.
Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 697 μονάδες με άνοδο 1,29%, ενώ κύριο χαρακτηριστικό είναι ο μειωμένος σήμερα τζίρος που φτάνει μόλις στα 14 εκατ. ευρώ, οπότε με αυτούς τους ρυθμούς αναμένεται να κυμανθεί πέριξ των 50 εκατ. ευρώ στο σύνολο. Χθες η αξία συναλλαγών έφτασε στα 62 εκατ. ευρώ, ενώ την Τετάρτη ο τζίρος είχε ανέλθει στα 70,17 εκατ. ευρώ.
Φαίνεται πως ενόψει ΔΕΘ, ελάχιστα χαρτοφυλάκια ρισκάρουν να προεξοφλήσουν από τώρα τι θα πει – ή τι θα υποσχεθεί – ο πρωθυπουργός καθώς ο φόβος για εντρύφηση στην «τυφλή» παροχολογία είναι υπαρκτός. Έτσι, η συνεδρίαση αναμένεται να κυλήσει συντηρητικά, χωρίς ακρότητες και ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες, αλλά η παύση των πωλητών επιτρέπει αντίδραση…
Στις τράπεζες, παρά το ξεπούλημα που έχει προηγηθεί, η αντίδραση είναι φτωχή και αδύναμη, με τις τέσσερις συστημικές μετοχές να ενισχύονται μεταξύ 1% και 2,64%. Στο χώρο των blue chips που χθες δέχτηκαν (απρόσμενα) ισχυρές πιέσεις, υπάρχει τεχνική αποφόρτιση και προσπάθεια εξισορρόπησης.
Η Aegean Airlines που χθες υποχώρησε άνω του 4% ενισχύεται σήμερα 2,56%, ενώ κέρδη πλέον του 3% έχει και η ΕΥΔΑΠ που το τελευταίο διήμερο υποχωρεί περί το 6,50%. Κέρδη κοντά στο 2% έχει και ο ΟΤΕ που αυτή την εβδομάδα υποχωρεί περί το 10%, ενώ στις έντεκα τελευταίες συνεδριάσεις έχει μόλις ένα θετικό κλείσιμο, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Grivalia Properties και Lamda Development.
Σε αρνητική τροχιά στον Large Cap είναι μετοχές όπως Motor Oil (εύλογη διόρθωση μετά τα πρόσφατα κέρδη), Τιτάν και ΟΛΠ.
Προσπάθεια αντίδρασης μετά τις χθεσινές πιέσεις λαμβάνει χώρα και στον Mid Cap, όπου κέρδη από 2% έως 3% έχουν μετοχές όπως MIG, Cenergy Holdings, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Πλαίσιο, ενώ ηπιότερη άνοδο σημειώνουν οι Intralot (προέρχεται από χθεσινή πτώση 6,07%), Ελλακτωρ, MLS Πληροφορική και Υγεία. Πτωτικά κινούνται οι Νηρέας, J&P Άβαξ, Intracom Holdings και Intracom Κατασκευές.
Στο σύνολο της αγοράς, οι μετοχές που ενισχύονται είναι κοντά στις 50, ενώ όσες υποχωρούν είναι 24.