Ακριβό μου πετρέλαιο

Ακριβό μου πετρέλαιο

Η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου οριακά κάτω από τα 97 δολάρια δυστυχώς δεν κράτησε για πολύ, με τη στασιμότητα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων να πυροδοτούν νέα άνοδο τιμών και την υπουργό εξωτερικών της Γερμανίας να αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο για ένα γερμανικό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε ο Στεφάν Μονιέ, ο επικεφαλής επενδύσεων του private banking του ανεξάρτητου ελβετικού τραπεζικού ομίλου Lombard Odier, σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, το πετρέλαιο θα μπορούσαμε να το δούμε στα 150 δολάρια/βαρέλι ή ακόμα και στα 200 δολάρια/βαρέλι.

Όμως και η ΙΕΑ στην τελευταία της έκθεση, υπό τον τίτλο «Βραχυπρόθεσμη Ενεργειακή Προοπτική Μαρτίου 2022», προχώρησε σε αφοπλιστικές προβλέψεις για την πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα εντύπωση έκανε ότι η συγκεκριμένη έκθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τη στιγμή που οι δύο πλευρές δήλωναν ότι έχει συντελεστεί πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ ταυτόχρονα η Ρωσία δήλωσε ότι είναι υπέρ της επανέναρξης το συντομότερο δυνατό των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κάτι που δημιούργησε ελπίδες για την είσοδο νέων βαρελιών στην αγορά σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Και πράγματι οι ειδήσεις αυτές βοήθησαν οι τιμές του πετρελαίου στα μέσα της εβδομάδας να κατέλθουν οριακά κάτω των 97 δολαρίων/βαρέλι, μια αποκλιμάκωση που υποβοηθήθηκε και από το γεγονός ότι πολλές περιοχές του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου, της Κίνας, είναι σε lockdown και επομένως θα μειωθεί σημαντικά η ζήτηση.

Επιστρέφοντας στην έκθεση της ΙΕΑ, η απότομη άνοδος των τιμών του πετρελαίου αντανακλά τον αυξημένο γεωπολιτικό κίνδυνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και την αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι ανακοινωθείσες και οι πιθανές μελλοντικές κυρώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Για την πορεία των τιμών στο άμεσο μέλλον, η αμερικανική υπηρεσία- υπό την αίρεση πάντα διαφόρων παραγόντων όπως η περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και η παγκόσμια ζήτηση- αύξησε την προβλεπόμενη τιμή του Brent στα 116 δολάρια ανά βαρέλι για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και την τιμή του αμερικανικού αργού τύπου WTI στα 113 δολάρια το βαρέλι.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σταθούμε λίγο –με σκοπό να τα υπογραμμίσουμε- στα λόγια του εκτελεστικού διευθυντή της ΙΕΑ, Fatih Birol: «Ως αποτέλεσμα της τρομερής επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο κόσμος μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο σοκ στον εφοδιασμό πετρελαίου εδώ και δεκαετίες, με τεράστιες επιπτώσεις για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας».

Τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί o Birol καλό θα ήταν όσοι ασχολούνται με τις επενδύσεις να τις κρατήσουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Όπως και το γεγονός ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA έφτασε στο σημείο να προτείνει σχέδιο 10 σημείων προκειμένου οι προηγμένες οικονομίες να περιορίσουν τη ζήτηση του πετρελαίου κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εντός τεσσάρων μηνών! Μεταξύ άλλων στα μέτρα περιλαμβάνονται χαμηλότερα όρια ταχύτητας, εργασία από το σπίτι ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις, περιορισμοί στην πρόσβαση των αυτοκινήτων στα κέντρα των πόλεων και περισσότερη ομαδική χρήση αυτοκινήτου.

Η ΙΕΑ προφανώς και έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι απώλειες των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου θα έχουν διάρκεια και δεν υπάρχει μεγάλη δυνατότητα αντιστάθμισης. Όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά, αν τεθεί εκτός η ρωσική παραγωγή λόγω κυρώσεων, ούτε οι σχιστολιθικοί παραγωγοί ούτε η επάνοδος του Ιράν ή και της Βενεζεουέλας στις αγορές θα μπορέσουν να την αναπληρώσουν σε όλο της το εύρος, τουλάχιστον όχι άμεσα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ήδη ότι η παραγωγή τη Ρωσίας θα μειωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο τον Απρίλιο, με 3 εκατ.βαρέλια πετρελαίου να βγαίνουν εκτός, ποσότητα που μπορεί να αυξηθεί εάν οι κυρώσεις γίνουν πιο σοβαρές ή εάν η δημόσια καταδίκη της Ρωσίας λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Άλλωστε ήδη πολλές πετρελαϊκές εταιρίες, χρηματιστηριακές και τράπεζες, έχουν ήδη γυρίσει την πλάτη τους στις συναλλαγές με ρωσικό πετρέλαιο.

Οι ΗΠΑ, η Λιβύη και το Ηνωμένο Βασίλειο εναποθέτουν πλέον ανοικτά τις ελπίδες τους στη Σαουδική Αραβία, η οποία υπενθυμίζουμε ότι μπορεί να αποδειχθεί ο από μηχανής Θεός μπροστά σε μια ενεργειακή κρίση, αρκεί βέβαια να το θελήσει. (σ.σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Βλέπετε, η Σαουδική Αραβία η οποία έχει επιπλέον παραγωγικές δυνατότητες σχετικά άμεσα, δεν εμφανίζει προς το παρόν τουλάχιστον, καμία προθυμία να ανοίξει τις κάνουλες.

Ακόμα λοιπόν και αν η καθοδική αναθεώρηση της ΙΕΑ όσον αφορά την αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο επαληθευτεί- αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης το 2022 κατά περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα- εντούτοις η προσφορά δεν επαρκεί να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση που αναμένεται να φθάσει τα 99,7 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Θυμίζουμε άλλωστε ότι η αγορά βρισκόταν ήδη σε έλλειμμα 900.000 βαρελιών την ημέρα πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι μέχρι να αποφασίσει η Σαουδική Αραβία αν θα βάλει πλάτη ή όχι και μέχρι να είναι σε θέση οι σχιστολιθικοί παραγωγοί από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού να αυξήσουν την παραγωγή, οι τιμές του πετρελαίου δύσκολα θα αποκλιμακωθούν δραματικά από τα τρέχοντα επίπεδα. Ακόμα και αν μπουν δυναμικά στην παραγωγή το Ιράν και η Βενεζουέλα και ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει άμεσα, είναι πολύ πιθανό το πετρέλαιο να παραμείνει μέσα στη ζώνη των 80-120 δολαρίων/βαρέλι (+-10%). Αν όμως οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου αποδειχθούν πολύ πιο δύσκολες από το αισιόδοξο σενάριο που λίγο πολύ έχουμε όλοι στο μυαλό μας, δεν αποκλείεται να επαληθευτούν οι προβλέψεις του Στεφάν Μονιέ.

Βέβαια οι τιμές στα επίπεδα των 150 ή των 200 δολαρίων/βαρέλι θα έχουν προφανώς τον χαρακτήρα πυροτεχνήματος, καθώς τα επίπεδα αυτά εκ των πραγμάτων θα «συνθλίψουν» τη ζήτηση.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.