Αισιόδοξο κλείσιμο εβδομάδας στο ΧΑ παρά το πτωτικό κλίμα διεθνώς

Αισιόδοξο κλείσιμο εβδομάδας στο ΧΑ παρά το πτωτικό κλίμα διεθνώς

Αισιόδοξο ήταν το κλείσιμο της εβδομάδας για τον Γενικό Δείκτη, κόντρα στο γενικότερο μέτρια πτωτικό κλίμα διεθνώς. Η μετοχή του ΟΠΑΠ έβαλε και πάλι «πλάτη» με σημαντική βοήθεια από αυτήν της ΔΕΗ.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες (-2,6%) μετριάστηκαν από τη σημερινή θετική συνεδρίαση, καθώς ο Δείκτης, κινούμενος ανάποδα σε σχέση με την χθεσινή αρνητική, μάζεψε σταδιακά τις πρωινές απώλειες έως και το -1,2% φτάνοντας στις 871,06 (+0,66%).

Βασικοί πρωταγωνιστές, για δεύτερη ημέρα, ήταν οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, καθώς είτε βάσει απόδοσης (+0,52% και +3,66%) είτε βάσει συναλλακτικής δραστηριότητας (8,75 και 5,73 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) βοήθησαν να διατηρηθεί το αισιόδοξο κλίμα.

Το παραπάνω αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα αναλογιζόμενοι τα αρνητικά πρόσημα σε ΗΠΑ και ευρωαγορές, και με δεδομένο ότι έχει παρατηρηθεί ισχυρή συσχέτιση τις περασμένες ημέρες αναμένεται η απόκλιση αυτή να κλείσει άμεσα.

Τεχνικά, ο Δείκτης αντέδρασε από τα προχθεσινά χαμηλά των 855 μονάδων, μην αφήνοντας να επέλθει ο στόχος στην πτώση στην περιοχή των 845 μονάδων. Πλέον, υφίσταται βραχυπρόθεσμη συσσώρευση μεταξύ 855 και 872 μονάδων, που επιδεικνύουν και τη διστακτικότητα στις τοποθετήσεις. Η στήριξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι 835 μονάδες.

Σε μια ομολογουμένως δύσκολη εβδομάδα, το τελικό αποτέλεσμα ήταν μάλλον καλό, έχοντας στο μυαλό μας τη σύγκριση με άλλες παρελθοντικές συμπεριφορές και «εύκολα» sell off. 

Κύριος εκπρόσωπος αυτής της ανθεκτικής εικόνας είναι ο τραπεζικός κλάδος, που αφενός κατέγραψε... μόλις -2, 68%, αφετέρου διατήρησε τη μεσοπρόθεσμη ανοδικότητά του. Σε αυτό το πλαίσιο, και με τον Δείκτη να καταγράφει -2,6% όπως αναφέρθηκε, ο τραπεζικός κλάδος δείχνει κατά 50% μειωμένες ζημίες με ό,τι έχει δείξει ιστορικά.

Ένα ακόμα σημείο που συνεπικουρεί στην ανθεκτική εικόνα του ΧΑ είναι το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ, όντας - άδικα - στο μάτι του κυκλώνα, μπόρεσε μέχρι και να αντιδράσει ανοδικά πλησιάζοντας ωστόσο κρίσιμες αντιστάσεις.

Οι μικρότερες μετοχές, τουλάχιστον αυτές που αξίζουν μνείας, συμπεριφέρονται άψογα χωρίς ιδιαίτερες ρευστοποιήσεις, με ορισμένες μάλιστα (βλ. Space) να καταγράφουν και νέα πολυετή υψηλά.

Μεγάλος χαμένος της εβδομάδας είναι προφανώς η μετοχή της ΔΕΗ (-9,72%) που πιέστηκε στο άκουσμα της ΑΜΚ της, με αυτήν του Τιτάνα επίσης να απογοητεύει (-8,29%).

Εντύπωση προκάλεσε και η κακή συμπεριφορά της μετοχής της ΚΡΙ ΚΡΙ (-7,13%) που δεν δικαιολογεί τόσο χαμηλή αποτίμηση, υπονοώντας ότι κάποιος (-οι) ρευστοποίησαν μέρος των (κερδισμένων) θέσεων με σκοπό άλλου είδους τοποθετήσεις, σενάριο που ευνοεί επανατοποθέτηση στη μετοχή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το κλίμα διεθνώς έχει πραγματικά βαρύνει, καθώς η εικόνα των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση του δολαρίου και τις σημαντικές πιέσεις στην εκείθεν αγορά ομολόγων  παραπέμπει σε κάποιο επερχόμενο πτωτικό κομμάτι.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.