Οι ανακοινώσεις της φαρμακευτικής Gilead για την επίδραση του σκευάσματος remdesivir στους ασθενείς με κορονοϊό, δημιούργησε έντονη αισιοδοξία στους επενδυτές, με αποτέλεσμα οι δείκτες στις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές να καταγράψουν ισχυρά κέρδη, που ξεπέρασαν το 2%.
Πιο αναλυτικά, για «θετικά στοιχεία» από τις δοκιμές του φαρμάκου remdesivir έκανε λόγο η Gilead Sciences στην προσπάθεια της εταιρείας να βρει φάρμακο κατά του νέου κορονοϊού. Σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία επισημαίνει ότι «η κλινική δοκιμή πέτυχε τον βασικό της στόχο. Περισσότερα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από το Εθνικό Κέντρο Λοιμώξεων και Αλλεργιών».
Η μελέτη της φαρμακευτικής εστίασε σε δύο ομάδες ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19. Η μία ομάδα έλαβε 5ήμερη θεραπεία με remdesivir, ενώ η άλλη πήρε το φάρμακο για 10 ημέρες. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς και στις δύο ομάδες θεραπείας πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από 14 ημέρες.
Ο Άνταμ Φοερστάιν εκ των επιστημονικών υπευθύνων της ιατρικής ιστοσελίδας Statnews έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter «Σήμερα ο πλανήτης έχει απτά στοιχεία για μια αποτελεσματική θεραπεία κατά του κορονοϊού».
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 347,06 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,75%, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ενισχύεται 4,2%, ενώ τον κλάδο της υγείας να υποχωρεί 1,4%.
Παράλληλα, στην Γερμανία άνοδο 2,89% κατέγραψε ο δείκτης DAX που διαμορφώθηκε στις 11.107 μονάδες, ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC 40 σημείωσε κέρδη 2,22% και έκλεισε στις 4.671 μονάδες.
Κέρδη κατέγραψε και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 που βρίσκεται στις 6.115 μονάδες, με κέρδη 2,63%, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB που ενισχύθηκε κατά 2,21% και διαμορφώθηκε στις 18.067 μονάδες. Τέλος, στις 7.055 μονάδες έκλεισε ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 σημειώνοντας κέρδη 3,21%.
Οι αγορές παγκοσμίως αναμένουν τη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται σήμερα, παρότι σύμφωνα με τις προβλέψεις η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση.
Ταυτόχρονα, αναφορικά με τα αποτελέσματα των εταιρειών, σημαντική μείωση κερδών σημείωσε η Deutsche Bank στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ωστόσο η απόδοση του τμήματος επενδυτικής βοήθησε την τράπεζα να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα η τράπεζα ανακοίνωσε ότι βάζει στην άκρη ένα «μαξιλάρι» ύψους 260 εκατ. ευρώ ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες απώλειες λόγω του κορονοϊού.
Μείωση 42% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2020 ανακοίνωσε και η Barclays, η οποία αποφάσισε να αποδώσει 2,1 δισ. βρετανικές λίρες για επισφάλειες, στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την επίπτωση από την πανδημία του κορονοϊού.
Ζημιές ύψους 2 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2020 η Ford Motor, ενώ η εταιρεία «βλέπει» ακόμα μεγαλύτερες ζημιές για το β' τρίμηνο, καθώς δέχεται μεγάλο πλήγμα από την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, η αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε 2 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιές το α' εξάμηνο, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα το 2019 ε΄χε κέρδη 1,1 δισ. δολαρίων. Οι πωλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας μειώθηκαν κατά 15% στα 34,3 δισεκατομμύρια δολάρια από 40,3 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από έναν χρόνο.
Ζημιές 481 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2020, έναντι κερδών 40 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς, ανακοίνωσε η κατασκευαστική αεροπορική εταιρεία Airbus, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, διαπιστώνει «ταχύτατα» τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στον κύκλο εργασιών της.
Τέλος, επιφυλακτική απέναντι στην πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης για τη διάσωσή της φέρεται να είναι η Lufthansa, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα, εξετάζει ακόμη και την περίπτωση της προστασίας από τους πιστωτές, προκειμένου να αποφύγει την ανάμιξη του κράτους στη λειτουργία της.