Έτος κατά το οποίο το ενδιαφέρον από ξένους για την ελληνική αγορά κατοικίας αναμένεται να επιστρέψει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επανέλθει στα επίπεδα της «χρυσής εποχής» του 2019, εκτιμάται ότι θα είναι το 2021. Την περασμένη χρονιά, ο κορονοϊός κράτησε μακριά τους Κινέζους που «σάρωναν» την ελληνική αγορά ακινήτων, αγοράζοντας από διαμερίσματα μέχρι πολυκατοικίες μέσω του καθεστώτος «Χρυσή Βίζα» που προβλέπει την απόκτηση άδειας διαμονής για τοποθετήσεις αξίας 250 χιλ. ευρώ σε ακίνητα. Πλέον, η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της στο γρήγορο εμβολιασμό του πληθυσμού που θα οδηγήσει στην επιστροφή στην κανονικότητα και θα αποκαταστήσει την αεροπορική σύνδεση μεταξύ της Αθήνας και του Πεκίνου. Οι επενδυτές από τη χώρα του Δράκου αντιπροσωπεύουν σημαντικό τμήμα των επενδεδυμένων κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά ακινήτων, έχοντας, από την έναρξη ισχύος του προγράμματος Χρυσή Βίζα μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποκτήσει 5.870 άδειες διαμονής.
2+1 παράγοντες αισιοδοξίας
Εκτός από την προσδοκία για επιστροφή στην κανονικότητα λόγω των εμβολιασμών, οι χαμηλές τιμές των ελληνικών ακινήτων, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αποτελούν το μεγάλο πλεονέκτημα του εγχώριου real estate. Ενδεικτικά, στην Αττική Ριβιέρα οι τιμές εκκίνησης νεόδμητων κατοικιών ξεκινούν από 3.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τίμημα που μοιάζει τσουχτερό για το μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, αλλά για τους εύπορους Ευρωπαίους είναι προσιτό. Κι αυτό δεδομένου ότι σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι, η τιμή ενός ακινήτου σε μεγάλα αστικά κέντρα ενδέχεται να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ ανά τ.μ.
Ένας ακόμη παράγοντας στον οποίο η ελληνική αγορά «ποντάρει» σχετίζεται με το Brexit. Ύστερα από την πρόσφατη οριστικοποίηση της σχετικής συμφωνίας, έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες στην εγχώρια αγορά ακινήτων για την προσέλκυση εύπορων Βρετανών που θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν, μέσω του καθεστώτος της Χρυσής Βίζας, ένα ακίνητο προκειμένου να εξασφαλίσουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και παρότι η τάση αυτή πόρω απέχει από το να αποκτήσει ισχυρό αποτύπωμα στην εγχώρια αγορά ακινήτων, οι εύποροι Βρετανοί ή οι Έλληνες με βρετανική υπηκοότητα αποτελούν ένα «ζηλευτό» αγοραστικό κοινό για τους πωλητές – ιδιοκτήτες ακινήτων στην χώρα μας.
Η τρίτη «πηγή» αισιοδοξίας για την επιστροφή των ξένων στην ελληνική αγορά σχετίζεται με τις εκ βάθρων αλλαγές στο καθεστώς της «Χρυσής Βίζας» στην Πορτογαλία, οι οποίες αναμένεται να ισχύσουν από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Η χώρα αποφάσισε προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές περιοχές που δεν είναι δημοφιλείς τουριστικά, πόλεις-παραδοσιακοί τουριστικοί πόλοι, όπως η Λισαβόνα και το Πόρτο, να πάψουν να ανήκουν σε αυτές που οδηγούν στη χορήγηση άδειας παραμονής έναντι επένδυσης ελάχιστης αξίας 350 χιλ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ξένων επενδυτών που θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα, θα αυξηθεί, καθώς η Πορτογαλία θα πάψει να ανήκει στον ευρωπαϊκό χάρτη της «Χρυσής Βίζας».