Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε συνεδρίαση αιχμηρής διόρθωσης πρωτίστως στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως σε κάποια χαρτιά που είχαν «τρέξει» το τελευταίο διάστημα εξελίχθηκε η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές εύλογα να κατοχυρώνουν την κερδισμένη ρευστότητα, εν μέσω αρνητικών ανακοινώσεων για το ΑΕΠ.
Έτσι κι αλλιώς η αγορά ήταν σε ακραία υπεραγορασμένα επίπεδα μετά από το εξαιρετικά μεγάλο ράλι των τελευταίων έξι συνεδριάσεων που έφεραν κέρδη πάνω από 14% στο Γενικό Δείκτη και διψήφια άνοδο σε πλήθος μετοχών, οπότε σήμερα υπήρξαν οι αφορμές για μια γενικευμένη κίνηση «κλειδώματος» των κερδών.
Τα απογοητευτικά στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ που αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2019, οι φόβοι ότι η αυριανή έκθεση της Κομισιόν θα περιέχει ισχυρές προειδοποιήσεις για δημοσιονομικό εκτροχιασμό, αλλά και οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ που έχουν «θολώσει» μερικώς το πολιτικό τοπίο, ήταν οι τρεις παράγοντες που οδήγησαν σήμερα τους επενδυτές σε άμυνα και περιορισμό ρίσκου.
Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά μόλις 1,3% στο α'' τρίμηνο του 2019, σε ετήσια βάση, που είναι η χειρότερη επίδοση για την ελληνική οικονομία στα τελευταία οκτώ τρίμηνα, ενώ είναι το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο που καταγράφεται επιβράδυνση.
Η προσοχή πλέον στρέφεται στην έκθεση της Κομισιόν και στις αναμενόμενες προειδοποιήσεις για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Παράλληλα, η αγορά αναμένει τα στοιχεία του επόμενου τριμήνου για να εξακριβωθεί αν η επιβράδυνση συνεχίστηκε με τον ίδιο ρυθμό, μία εξέλιξη που θα έχει καταστροφικές συνέπειες και ενδέχεται να καταστήσει το 2019 ένα χαμένο έτος.
Σ'' ότι αφορά τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, παρ'' ότι είναι εξαιρετικά πρόωρο να βγουν οποιαδήποτε συμπεράσματα για το αν θα επηρεάσει το momentum αυτοδυναμίας που φαίνεται να έχει η Ν.Δ., οι επενδυτές προτίμησαν να κινηθούν συντηρητικά, έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Άλλωστε, επαναλαμβάνουμε, τα κέρδη – ειδικά στις τράπεζες – ήταν εξαιρετικά μεγάλα για να αγνοηθούν.
Παράλληλα, ο χρόνος που απομένει έως τις εκλογές είναι πολύς και ασφαλώς η αγορά δεν μπορεί να κινείται μόνιμα προεξοφλητικά για τη διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή, σε ένα περιβάλλον που διεθνώς είναι διαταραγμένο λόγω των διαρκών νέων επεισοδίων στη «μάχη» του εμπορικού πολέμου.
Μέσα σ'' αυτό το περιβάλλον λοιπόν η συνεδρίαση ήταν σχεδόν εξ αρχής πτωτική – διορθωτική, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 813,33 μονάδες με πτώση 2,81%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 811,13 μονάδες (-3,07%) και υψηλό στις 837,15 μονάδες (+0,04%) περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 113,86 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν τα 54,72 εκατ. ευρώ, με την Alpha Bank στην κορυφή με 17,83 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ διακίνησε 14,86 εκατ. ευρώ.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.083,45 μονάδες με πτώση 2,18%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.167,91 μονάδες με απώλειες 1,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 725,94 μονάδες με ισχυρή διόρθωση 8,24%.
Στις τράπεζες εύλογα η Πειραιώς που είχε το μεγαλύτερο ράλι τόσο το Μάιο όσο και το 5μηνο διόρθωσε σε ποσοστό 11,19%, η Εθνική υποχώρησε κατά 8,13%, η Alpha Bank -8,08% και η Eurobank -7,49%.
Στον ευρύτερο Large Cap η πτώση – διόρθωση ήταν σαφώς πιο... συμβατική, με την Ελλάκτωρ να υποχωρεί 2,97%, ΑΔΜΗΕ -2,70%, ΕΧΑΕ -2,65%, ΟΠΑΠ -2,46%, ΔΕΗ -2,07%, Motor Oil -2% κ.ο.κ. Στήριγμα στο Γ.Δ. στην προσπάθεια διακράτησης των 810 μονάδων έδωσαν οι Coca Cola HBC +2,05%, Cenergy Holdings +3,59%, Τιτάν +0,11% και Σαράντης +0,66%.
Στον Mid Cap ανοδικά έκλεισαν μόνο οι Attica Bank, Πλαστικά Θράκης και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ σημαντική διόρθωση είχαν τίτλοι όπως MIG -6,08%, AVAX -5,02% και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -2,98% που είχαν κάνει σημαντικό ράλι εσχάτως. Από εκεί και πέρα, αυξημένες πιέσεις δέχτηκαν οι Παπουτσάνης, Κέκροπας, Intralot, Intracom Holdings και MLS.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν τίτλοι όπως ΑΝΕΚ, ΣΙΔΜΑ, Επίλεκτος, Φιερατέξ, Μοτοδυναμική, Δρομέας και Μουζάκης, ενώ υποχώρησαν οι Καραμολέγκος, Quality & Reliability, Προοδευτική, Quest Συμμετοχών Reds, Σφακιανάκης κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 41 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 71 που υποχώρησαν.