Μολονότι οι αγορές έχουν βγάλει και άλλες – τεχνικής φύσης – αντιδράσεις τις τελευταίες εφιαλτικές εβδομάδες της πρωτοφανούς πτώσης, η χθεσινή ήταν η πρώτη που «πατούσε» σε προσδοκίες ότι με βάση τις ενδείξεις πιθανότατα η πανδημία του κορονοϊού είναι κοντά στην κορύφωσή του πρώτου κύματος. Τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Τα στατιστικά που δείχνουν ότι καταγράφεται μια μικρή μείωση νέων κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό σε πολλές χώρες της Ευρώπης που είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα όπως Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, ήταν η κυρίαρχη αιτία που ώθησε τις αγορές σε ξέσπασμα.
Πρόκειται για την πρώτη «νίκη» που καταγράφεται τον τελευταίο ενάμιση μήνα που ξεκίνησε το μεγάλο «μακελειό» στις αγορές, που με τη σειρά της φέρνει ελπίδες ότι σε κάποιες εβδομάδες ενδεχομένως θα μπορούσε να ξεκινήσει η αντίστροφη διαδικασία σταδιακής άρσης του γενικευμένου lockdown, άρα και μερικής επαναλειτουργίας κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων, έστω και υπό τις νέες, πολύ διαφορετικές συνθήκες από εκείνες που γνωρίζαμε.
Οι αγορές, τα κράτη, οι οικονομίες και οι επιχειρήσεις βιώνουν το μεγαλύτερο στοίχημα της ιστορίας τους, καθώς σχεδόν ο μισός πλανήτης βρίσκεται λιγότερο ή περισσότερο σε κάποιας μορφής καραντίνα, οι αεροπορικές συνδέσεις έχουν σταματήσει, το διεθνές εμπόριο έχει σχεδόν παγώσει, οι εφοδιαστικές αλυσίδες αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς κλυδωνισμούς, η παραγωγή έχει «νεκρώσει» και όλα βρίσκονται σε… αναστολή!
Άρα, η παραμικρή ελπίδα αλλαγής αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, ήταν επόμενο ότι θα έφερνε ξέσπασμα στις αγορές, οι οποίες τον προηγούμενο ενάμιση μήνα βίωσαν το μεγαλύτερο – σε ταχύτητα και ένταση – πτωτικό «χτύπημα» της ιστορίας τους επιχειρώντας να ενσωματώσουν στις αποτιμήσεις τις τεράστιες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που εκ των πραγμάτων ακολουθεί την υγειονομική.
Μένει να δούμε πως θα εξελιχτούν τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία του κορονοϊού στις χώρες που υποφέρουν περισσότερο, ήτοι στις Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και ΗΠΑ, κάτι που θα μας δείξει – ίσως και ξεκάθαρα – αν οι αγορές, οι χρηματιστηριακοί δείκτες, είδαν τα χαμηλά τους, στη συγκεκριμένη συγκυρία.
Σήμερα και τις επόμενες ημέρες θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η ευρύτερη εικόνα αναφορικά με την πανδημία, κάτι που θα καθρεφτιστεί και στις αγορές, που πάντα προηγούνται των εξελίξεων.
Πάντως, χθες υπήρξε συγχορδία γενικευμένης αντίδρασης σ’ όλες τις αγορές, με τους περισσότερους δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική να κλείνουν στα υψηλά ημέρας ή πλησίον αυτών, αφήνοντας καλή παρακαταθήκη και για τη σημερινή συνεδρίαση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 3,73% στις 320,58 μονάδες, κλείνοντας ανοδικά στις εννέα από τις 13 τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 26,1% από το ιστορικό του ρεκόρ που σημείωσε στις 19 Φεβρουαρίου στις 433,90 μονάδες.
Ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης κατέγραψε εντυπωσιακό ράλι +5,77% επανερχόμενος με θεαματικό τρόπο πάνω από το κομβικό όριο των 10.000 μονάδων, κλείνοντας στις 10.075,17 μονάδες, με το δείκτη να έχει ενισχυθεί πλέον κατά 19,35% από το χαμηλό 52 εβδομάδων και τις 8.441 μονάδες στα μέσα Μαρτίου. Σημαντικά κέρδη είχαν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και οι αγορές του νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB στο +4% και τον ισπανικό IBEX 35 στο +3,99%, ενώ ισχυρότατο ράλι επιστροφής με άνοδο άνω του 6% έκαναν και οι τρεις δείκτες της Wall Street.
Την ισχυρότερη αντίδραση έβγαλε το ΧΑ με ρεκόρ 4,5 ετών
Μέσα σ’ αυτό το άκρως ευνοϊκό περιβάλλον και με την Ελλάδα να συνεχίζει να κρατά πολύ χαμηλά (πάντα συγκριτικά με τις άλλες χώρες) την εξάπλωση και τις εν γένει επιπτώσεις από τον κορονοϊό, το ελληνικό χρηματιστήριο έδωσε μια πολύ ισχυρή αντίδραση με ποιοτικά στοιχεία και συμμετοχή στην άνοδο της μεγάλης πλειονότητας των μετοχών.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είχε υπερβάλει στην πτώση όλο το προηγούμενο διάστημα, χάνοντας 22,50% το Μάρτιο και συνολικά 39% το πρώτο τρίμηνο, που ήταν το χειρότερο της νεότερης ιστορίας της ελληνικής αγοράς.
Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 596,46 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 8,46% που ήταν και το υψηλό ημέρας, πετυχαίνοντας μάλιστα -στα ανούσια συνήθως στατιστικά- και τη μεγαλύτερη ημερήσια «κούρσα» των τελευταίων τεσσεράμισι ετών, καθώς η αμέσως προηγούμενη ήταν στις 25 Αυγούστου 2015, όταν ενισχύθηκε κατά 9,38%.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.429,39 μονάδες με άνοδο 8,31% που ήταν το υψηλό ημέρας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 332,61 μονάδες με άνοδο 9,95%, που επίσης ήταν το υψηλό ημέρας. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,6 εκατ. ευρώ (με τα 3,48 εκατ. σε πακέτα), επίδοση που παρ’ ότι δεν είναι τεράστια, όμως ξεπέρασε κατά πολύ τα 39,95 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος της περασμένης Παρασκευής.
Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα για το Πάσχα των Καθολικών και μολονότι οι ημέρες είναι… ιδιάζουσες, σε κάθε περίπτωση τέτοιο καιρό οι συναλλαγές εύλογα μειώνονται.
Κορυφαία blue chips της πραγματικής οικονομίας που είχαν πληρώσει υπερβολικά το… μάρμαρο των πανικόβλητων ρευστοποιήσεων του τελευταίου διαστήματος, βρέθηκαν στην κορυφή της αντίδρασης. Δεν είναι τυχαίο ότι 20 από τις 25 μετοχές του Large Cap έκλεισαν με άνοδο από 6% έως 13,88%, ενώ οκτώ μετοχές είχαν διψήφιο ποσοστό ανόδου και 15 κέρδισαν από 9% και άνω. Στατιστικά που δεν συναντώνται συχνά στην αγορά.
Η Σαράντης ενισχύθηκε κατά 13,88%, η Μυτιληναίος κέρδισε +11,31%, η Motor Oil +10,17%, ΑΔΜΗΕ +10,16%, Lamda Development +10,15%, Coca Cola HBC +10,07%, ΓΕΚ Τέρνα +10%, ΕΧΑΕ +9,90%, Jumbo +9,56%, Τιτάν +9,39%, ΔΕΗ +9,32%, Viohalco +9,15% κ.ο.κ. Στις τράπεζες, ξεχώρισε η Εθνική με κέρδη 10,78%, η Alpha Bank +9,67%, η Πειραιώς στο +9,25% και η Eurobank +6,89%.
Στο χώρο του Mid Cap, τρεις μετοχές του ευρύτερου κλάδου υποδομών, κατασκευών ή real estate είχαν άνοδο άνω του 10% και ήταν οι Κέκροπας, AVAX και Intrakat. Σημαντική αντίδραση έβγαλαν και μετοχές όπως Intralot, MIG, Attica Bank, Πλαστικά Θράκης, Cenergy Holdings, Πλαίσιο, Intracom Holdings, Profile, Autohellas, ΟΛΘ κ.α