Αγοράζει κανείς την άνοδο ή όχι
Shutterstock
Shutterstock
Διεθνείς Αγορές - Ελλάδα

Αγοράζει κανείς την άνοδο ή όχι

Η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε στις χρηματιστηριακές αγορές είχε σαν κύριο επίκεντρο το θέμα του αμερικανικού χρέους. 

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν εδώ και έναν μήνα προειδοποιεί με δραματικό τόνο ότι αν δεν αυξηθεί άμεσα το πλαφόν του αμερικανικού χρέους, τότε το αμερικανικό δημόσιο μπορεί να βρεθεί από 1η Ιουνίου σε αδυναμία να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του.

Είναι λογικό όσο πλησιάζουμε αυτή την ημερομηνία το άγχος της επενδυτικής κοινότητας να μεγαλώνει, ενώ ταυτόχρονα οι Ρεπουμπλικάνοι να πιέζουν όσο περισσότερο μπορούν προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποιες από τις ζητούμενες μειώσεις δαπανών. 

Η αισιοδοξία των δύο τελευταίων ημερών ότι έχουν γίνει ικανοποιητικά βήματα επίλυσης του θέματος του χρέους των ΗΠΑ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι να επιβεβαιώνουν ότι στόχος και των δύο είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία, αντιστάθμισαν τις ανησυχίες ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και τον επόμενο μήνα και οδήγησαν τη Wall σε κλείσιμο άνω του 90άρη του εβδομαδιαίου διαγράμματος -4179 μονάδες- και επαναπροσέγγιση της ζώνης των 4195-4200 μονάδων.

Όμως το κλείσιμο της αγοράς κάτω από τις 4195 μονάδες που ήταν και το ζητούμενο αποκάλυψε ότι κάτω από τις εντυπωσιακές αποδόσεις αρκετών τίτλων -ειδικά εκείνων της τεχνολογίας- εξακολουθούν να υπάρχουν υπόβαθρα σοβαρών ανησυχιών.

Δείτε πότε γύρισε σε αρνητικό έδαφος η Wall: 

1.Όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε την Παρασκευή σε συνέδριο της Fed στην Ουάσινγκτον για άλλη μια φορά ότι κατανοεί τη ζημιά που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός και για αυτό δεσμεύεται να μη διστάσει να τον θέσει υπό έλεγχο. «Η αποτυχία της μείωσης του πληθωρισμού όχι μόνο θα παρατείνει τον πόνο αλλά και θα ενισχύσει το κοινωνικό κόστος... Στόχος μας είναι να τα αποφύγουμε αυτά, παραμένοντας ακλόνητοι στην επιδίωξη των στόχων μας» δήλωσε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. 

Οι δηλώσεις αυτές αν μη τι άλλο δεν «κολλάνε» με τις προσδοκίες της αγοράς ότι στις ΗΠΑ ο τρέχοντας κύκλος αύξησης επιτοκίων ολοκληρώθηκε τον Μάιο. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι προσδοκίες αυτές ολοένα και ροκανίζονται, ενώ αντίθετα αυξάνονται οι προσδοκίες για μια νέα αύξηση επιτοκίων. 

2. Όταν αναρτήθηκε δημοσίευμα στο CNN σύμφωνα με το οποίο η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε στους επικεφαλής των τραπεζών ότι ίσως απαιτούνται περισσότερες συγχωνεύσεις. 

Τουτέστιν, περισσότερες περιφερειακές τράπεζες θα πρέπει να αγοραστούν από μεγαλύτερες εταιρείες προφανώς για να μην... χρεοκοπήσουν. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών την Πέμπτη, όμως η ανακοίνωσή του δεν περιλάμβανε ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα.

Παρά ταύτα, το συγκεκριμένο δημοσίευμα όταν αναρτήθηκε ήταν αρκετό για να υποχωρήσει ο δείκτης των περιφερειακών τραπεζών έως και 3% την Παρασκευή, ροκανίζοντας την εβδομαδιαία άνοδο του από το ποσοστό του 9% στο ποσοστό του 5%. 

Συμπερασματικά λοιπόν, παρά την αισιοδοξία για τη λύση του προβλήματος του ανώτατου πλαφόν του αμερικανικού χρέους που οδήγησε τη μητέρα των αγορών εως τις 4212 μονάδες την Παρασκευή και της εξασφάλισε το δεύτερο δυνατό καλύτερο κλείσιμο για την εβδομάδα- άνω των 4178 μονάδων που είναι και ο 90άρης του εβδομαδιαίου διαγράμματος- εντούτοις οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού και συνεπακόλουθα για την πορεία των επιτοκίων και των περιφερειακών τραπεζών αυξάνονται και πληθύνονται.

Συμμετέχουμε λοιπόν όσο η αγορά κρατά το ανοδικό της momentum, προσέχουμε όμως ποιοι ισολογισμοί και ποια business plan κερδίζουν την επενδυτική μας προτίμηση. 

Η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών αγορών

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή μόλις αντιλήφθηκαν ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος με το χρέος των ΗΠΑ έχει αρχίσει πιθανότατα να απομακρύνεται, έκλεισαν για άλλη μια φορά σε θετικό έδαφος. 

Ούτε καν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στη Γερμανία όσον αφορά την ελαφριά αύξηση στις τιμές παραγωγού -αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 4,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση- δεν μπόρεσαν να χαλάσουν το καλό επενδυτικό κλίμα.

Η αλήθεια είναι ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές υπεραποδίδουν των αμερικανικών από την αρχή του 2023 και εμφανίζουν σαφώς πιο αμυντικό χαρακτήρα τις ημέρες που η Wall είναι πιο «άκεφη».

Η υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών αγορών ξεκίνησε από τη στιγμή που ο ήπιος χειμώνας άμβλυνε τις ανησυχίες για λειτουργία της βιομηχανίας με δελτίο για το ηλεκτρικό ρεύμα και επέτρεψε την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Αυτό σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση της Κίνας έστω με αργότερους των αναμενομένων ρυθμών και τις εκτιμήσεις ότι η όποια οικονομική συρρίκνωση ελέω της πολιτικής σύσφιξης από την ΕΚΤ θα είναι ηπιότερη από την αναμενόμενη, συνέβαλλαν στην ενίσχυση του ράλι. 

Ο γερμανικός δείκτης αναφοράς Dax σημείωσε ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό ρεκόρ στις 16.331,94 μονάδες, ενώ σε επίπεδο κλεισίματος πλησίασε αυτή την εβδομάδα το προηγούμενο υψηλό που είχε σημειωθεί στις 5 Ιανουαρίου 2022, πριν τον ρωσοουκρανικό πόλεμο-16285 μονάδες- ενώ ο γαλλικός δείκτης CAC40 έχει ήδη από τις 24 Απριλίου δώσει νέο ιστορικό υψηλό και « δουλεύει» μόλις 1,18% κάτω από αυτό. 

Για τον γερμανικό δείκτη η άνοδος καθοδηγείται από τις καταναλωτικές και τις βιομηχανικές μετοχές με εξαγωγικό κυρίως προσανατολισμό. Για τον γαλλικό δείκτη η άνοδος καθοδηγείται και από τα είδη πολυτελείας. Με τη σειρά τους οι κλάδοι αυτοί ενισχύονται εν μέσω αναζωπύρωσης των προσδοκιών για περαιτέρω άνοδο της κινεζικής καταναλωτικής ζήτησης. 

Πρωταγωνιστές της ανόδου για τον γερμανικό δείκτη είναι ο κλάδος υγείας με τη Fresenius Medical Care AG & Co. KgaA, τη γερμανική εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει υπηρεσίες αιμοκάθαρσης νεφρών να σημειώνει άνοδο από την αρχή του έτους της τάξης του 42%, ο αμυντικός κλάδος με τη γερμανική εταιρεία αμυντικών προϊόντων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων Rheinmetall να συνεχίζει το ράλι του 2022 δίνοντας απόδοση από τις αρχές του 2023 πέριξ του 33%, ο κλάδος της ενέργειας με τη Siemens Energy,τον γνωστό κατασκευαστή τουρμπίνων αερίου και τεχνολογίας δικτύου να σημειώνει απόδοση άνω του 40%, και ο τεχνολογικός κλάδος με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία λογισμικού SAP και τον μεγαλύτερο κατασκευαστή ημιαγωγών της Γερμανίας Infineon Technologies να συμπεριλαμβάνονται στις εταιρείες που κατέγραψαν φέτος τις καλύτερες επιδόσεις.

H απόφαση της Ευρώπης να στηρίξει μέσω κοινοτικών πόρων τους κλάδους που θα της προσφέρουν ένα αξιοπρεπές μερίδιο στις σύγχρονες τεχνολογικές κατακτήσεις δίνει στους επενδυτές μια σειρά από αξιόλογες επιλογές... αρκεί φυσικά να φροντίσουν να τις ξεχωρίσουν.

Η «προεκλογική» έκπληξη από το ελληνικό χρηματιστήριο 

Έξι μονάδες κάτω από το πρόσφατο υψηλό των 1140 μονάδων έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δύο ημέρες μόλις πριν τις εκλογές. 

Ο τελευταίος μήνας ανέδειξε σαφώς ότι οι μεγάλοι παίκτες παρέμειναν αισιόδοξοι για την ελληνική αγορά, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές της Κυριακής θα είναι με απλή αναλογική και ως εκ τούτου πολύ δύσκολα θα καταλήξουν σε ένα «καθαρό» αποτέλεσμα. 

Βλέπετε για να εξασφαλίσει ένα κόμμα την αυτοδυναμία απαιτείται πλέον ποσοστό πέριξ του 45%, κάτι που απέκλεισαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. 

Σύμφωνα με τη μεγάλη δημοσκόπηση του Σκάι που διεξήχθη από τις 14 εως τις 19 Μαΐου, η πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων δίνει προβάδισμα στο κυβερνών κόμμα 33% ενώ το δεύτερο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 26,5% και το τρίτο 9%. 

Προφανώς, για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 151 εδρών, θα χρειαστεί εκ των συνθηκών κάποια μορφή συνασπισμού. Σύμφωνα με τους αριθμούς, αλλά και τον ρεαλισμό όσον αφορά τι είναι πιο εύκολο πολιτικά και τι όχι, με μία συμφωνία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν πιθανότατα τα «κουκιά να βγουν» ώστε να εξασφαλισθεί το όριο.

Το ερώτημα βέβαια είναι κατά πόσον θα είναι διατεθειμένο το πρώτο κόμμα να πιέσει για μια συμφωνία. 

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, αυτό θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του πρώτου κόμματος. Αν αυτό είναι ισχυρό, ενδεχομένως το πρώτο κόμμα να θελήσει να επωφεληθεί από το γεγονός ότι ο δεύτερος γύρος θα γίνει με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Θα απογοήτευε άραγε ένα τέτοιο σενάριο την αγορά;

Πιθανότατα όχι. 

Οι επόμενες εκλογές θα είναι περίπου σε 40 ημέρες. Μια δεύτερη λοιπόν μικρή προεκλογική περίοδος για μια οικονομία που έχει αρχίσει να «στρώνει» όπως η ελληνική δεν θα είναι μια τραγική εξέλιξη και ενδεχομένως το ελληνικό χρηματιστήριο να την υποδεχθεί με την απαραίτητη στωικότητα δεδομένου ότι:

-Η Ελλάδα μια περίοδο κάθετης αύξησης των επιτοκίων, βρίσκεται σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της αλλά και πολλών άλλων οικονομιών, γιατί το χρέος της βρίσκεται κυρίως στα χέρια του επίσημου τομέα και εξυπηρετείται με μεσοσταθμικά επιτόκια πέριξ του 1,5%. Επιπλέον όπως έχουμε εξηγήσει ο πληθωρισμός «ροκανίζει» το χρέος. (σ.σ: περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ),

-οι εξαγωγές ενισχύονται συνεχώς και επιπλέον χάρη στον επανασχεδιασμό των ενεργειακών εφοδιαστικών αλυσίδων μετά τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η χώρα μας έχει αποκτήσει νέα βαρύτητα στον ενεργειακό χάρτη,

-ο τουριστικός κλάδος, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, δείχνει ότι θα σημειώσει νέο ρεκόρ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η συνολική επιβατική κίνηση τον Απρίλιο έφτασε τα 2,14 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 29,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022. Επίσης τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 η διεθνής επιβατική κίνηση στο «Ελ.Βενιζέλος» αυξήθηκε κατά 54,7% σε σχέση με το 2022 και 3,4% συγκριτικά με το 2019, που αποτελεί και την χρονιά ρεκόρ όσον αφορά τις επιδόσεις του ελληνικού τουριστικού κλάδου.

-ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου σε σχέση με τις αποσβέσεις επιτέλους και μετά από πολλά χρόνια έχει περάσει σε θετικό έδαφος,

-οι επενδύσεις κατευθύνονται πλέον σε εκείνους τους τομείς της οικονομίας που ενισχύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.(Το 2009 δανειζόμασταν για να επενδύσουμε σε σπίτια, το 2021 το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων κατευθύνθηκε σε μεταλλικά προϊόντα και μηχανήματα).

Δεδομένων όλων των παραπάνω, ακόμα και αν διαφανεί από Δευτέρα ότι πάμε σε έναν δεύτερο εκλογικό γύρο, η όποια πιθανή διόρθωση θα αντιμετωπισθεί πιθανότατα από ένα μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας ως ευκαιρία τοποθετήσεων.

Περισσότερα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ και εδώ.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.