Με φόντο την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα το δολάριο εξασθενεί, το ευρώ πλησιάζει την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, οι αγορές και τα εμπορεύματα σημειώνουν σημαντική άνοδο. Με το χώρο της τεχνολογίας να υστερεί λόγω των κακών αποτελεσμάτων εταιρειών.
Οι επενδυτές, όπως αναφέρουν αναλυτές, βρίσκονται σε διάθεση «risk on» εγκαταλείποντας το ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου και στρέφονται σε μετοχές, εμπορεύματα και άλλα νομίσματα. Αφορμή για αυτήν τη στροφή στάθηκαν οι πληροφορίες πως στην Κίνα η πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων» θα αλλάξει και μια αμερικανική έκθεση σύμφωνα με την οποία οι κινεζικές εταιρείες ολοκλήρωσαν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πιο γρήγορα απ' ότι αναμένονταν, τα οικονομικά μεγέθη των οποίων έδειξαν ανθεκτικότητα.
Σε αυτό το πλαίσιο το ευρώ ενισχύεται αγγίζοντας την απόλυτη ισοτομία με το δολάριο στο 0,9932 , ενώ στο dollar index το δολάριο από το 113 έπεσε στο 111, ενώ έναντι του γουάν το δολάριο έχασε 1,5% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί στην ισοτιμία των δύο νομισμάτων.
Οι κινεζικές μετοχές σήμερα κατέγραψαν ράλι άνω του 7%, ενώ οι ελπίδες για επιστροφή της κινεζικής οικονομίας σε ανάπτυξη οδήγησαν τους επενδυτές στην αγορά μετοχών. Στη Wall Street οι δίκτες σημειώνουν άνοδο, ενώ μίνι ράλι στην Ευρώπη. Ειδικότερα, ο Dax κερδίζει 2,77%, ο CAC 2,88%, ο Stoxx 600 2,07% και ο FTSE 2,18%.
«Απογειώνονται» τα εμπορεύματα
Η προσδοκία για άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα, εκτός από τις ισοτιμίες και τις μετοχές επηρεάζει και τα εμπορεύματα. Και αυτό γιατί οι επενδυτές αναμένουν αύξηση της ζήτησης, από την Κίνα. Μια ζήτηση που είχε εξασθενήσει εξαιτίας της πανδημικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων.
Κάτι που όμως, όπως εκτιμούν ορισμένοι, ίσως μεσοπρόθεσμα δεν είναι προς όφελος της μάχης κατά του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά 40 και πλέον ετών.
Το brent ενισχύεται 3,15% στα 97,65 δολάρια, το WTI 3,74% στα 91,4 δολάρια. Παράλληλα «ζωντανεύουν» ξανά τα πολύτιμα μέταλλα μετά από μια περίοδο μικρών διακυμάνσεων και πτωτικών τάσεων. Το ασήμι κερδίζει 6,1%, ο χρυσός 2,69%, ο χαλκός 7,09% και το παλλάδιο 3,94%.
Πτώση για τον τεχνολογικό κλάδο
Μάλιστα οι μετοχές των εταιρειών εξόρρυξης (Rio Tinto κλπ) καταγράφουν σημαντική άνοδο , ενώ στα κέρδη που καταγράφονται συνολικά απέχει ο τεχνολογικός κλάδος. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα σημερινά πολύ κακά αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα.
Σήμερα η TWILIO , η Draft Kings και η Atlacian καταγράφουν πτώση έως και 30% επιβαρύνοντας το κλίμα στη Wall Street. Αφορμή τα πολύ κακά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν.
Tα οικονομικά μεγέθη του τεχνολογικού τομέα υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, από τον υψηλό πληθωρισμό και την ταχεία άνοδο των επιτοκίων έως τη μείωση της ζήτησης και το υψηλό δολάριο.
Ενώ οι περισσότερες μετοχές Big Tech ανέβηκαν υψηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες, συνολικά ήταν μια ζοφερή χρονιά για τον κλάδο. Οι Netflix, Meta, Amazon, Microsoft, Alphabet και Apple έχουν ήδη χάσει συνολικά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία μέχρι στιγμής φέτος.
«Τα αποτελέσματα των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας αποτελούν βασικό παράγοντα της πρόσφατης πτώσης των αγορών», δήλωσε ο Laith Khalaf, επικεφαλής ανάλυσης επενδύσεων της AJ Bell στο CNBC.