Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με το ενδιαφέρον των επενδυτών να διευρύνεται και προς μετοχές της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που είτε έχουν κάποιο επιχειρηματικό story, είτε κάποια θετική εξέλιξη ή προσμονή για ερχομό καλύτερων ημερών αν βελτιωθεί η κατάσταση ευρύτερα στην οικονομία, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε να προεξοφλεί θετικά τις πολιτικές εξελίξεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε για 8η φορά ανοδικά στις δώδεκα έως τώρα συνεδριάσεις μετά τις ευρωεκλογές, έχοντας κέρδη περί το 15,5%, ενώ για ακόμη μια φορά η αξία συναλλαγών ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες συνεδριάσεις, ολοένα και περισσότερες μετοχές του μικρομεσαίου χώρου βγαίνουν στο προσκήνιο, δίνοντας καλές αποδόσεις, έχοντας ανεβάζει και όγκους.
Η προοπτική πολιτικής αλλαγής με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ολόκληρη την επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα, έχει αλλάξει εντελώς το status quo στο χρηματιστήριο αλλά και στην αγορά ομολόγων, με τους ξένους να έχουν βάλει ξανά την Ελλάδα στο επενδυτικό τους ραντάρ.
Οι επενδυτές «χτίζουν» στην προοπτική ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να αποκτήσει – μετά από μια δεκαετία – αυτοδύναμη και… κανονική κυβέρνηση, χωρίς άλλες ερμαφρόδιτες καταστάσεις, που ταλαιπώρησαν τη χώρα όλα τα χρόνια της κρίσης.
Μια κυβέρνηση που μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις καθώς πιστεύει σε αυτές, να εφαρμόσει μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να ξεμπλοκάρει επενδύσεις και να δώσει λύσεις σε λιμνάζουσες επί χρόνια καταστάσεις.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά καθρεφτίζοντας τη μείωση του ρίσκου χώρας και πιστοποιώντας ότι πλέον οι επενδυτές δε φοβούνται να επενδύσουν ξανά σε assets της Ελλάδας.
Παράλληλα, αισθητά βελτιωμένο είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με τον Dow Jones να έχει επανέλθει πάνω από τις 26.000 μονάδες απέχοντας μόλις 700 μονάδες περίπου από το ιστορικό υψηλό του, ενώ DAX, ο σημαντικότερος δείκτης ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου όχι μόνο έχει επανέλθει πάνω από τις 12.000 μονάδες, αλλά φλερτάρει με την επανάκτηση των 12.200 μονάδων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι εντυπωσιακή η ανθεκτικότητα της ελληνικής αγοράς, που όχι μόνο διατήρησε τα κέρδη – σε επίπεδο Γενικού Δείκτη – από το χθεσινό ράλι, αλλά έκλεισε σε νέα υψηλά 13 μηνών, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στη ζώνη των 850 μονάδων.
Και όλα αυτά σε μια συνεδρίαση με μεικτά πρόσημα τόσο στον Large Cap όσο και στο σύνολο της αγοράς, ενώ είχε ενδιαφέρον ότι έγινε rotation χαρτοφυλακίων, πολλά χαρτιά ξεπηδούν από την αφάνεια ανεβάζοντας όγκους και τζίρους, ενώ άλλα διορθώνουν ελεγχόμενα.
Μετά το χθεσινό +3,26% λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 845,95 μονάδες με άνοδο 0,38% έχοντας υψηλό ημέρας στις 850,09 μονάδες (+0,87%) περίπου δώδεκα λεπτά μετά το άνοιγμα και χαμηλό στις 838,17 μονάδες (-0,54%) λίγο πριν τις 14:00 μ.μ.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 102,45 εκατ. ευρώ με τα 18,5 εκατ. ευρώ – ήτοι το 18% περίπου – να είναι πακέτα στις Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank. Πειραιώς και Alpha Bank έκαναν το 40% του τζίρου, διακινώντας 20,45 και 20,13 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ ο τραπεζικός κλάδος διακίνησε συνολικά 58,5 εκατ. ευρώ τζίρου.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.160,05 μονάδες με άνοδο 0,37%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.221,33 μονάδες με άνοδο 0,99%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 787,66 μονάδες με κέρδη 0,69%.
Στις τράπεζες, η Πειραιώς είχε άνοδο 2,28% και η Εθνική +1,08% ενώ ανεπαίσθητα ήταν τα κέρδη των Alpha Bank και Eurobank. Στο χώρο των blue chips, κέρδη 4,96% είχε η Lamda Development συνεχίζοντας την καλή της πορεία ποντάροντας στην εκκίνηση της επένδυσης στο Ελληνικό, η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 3,21%, στο +2,01% το ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Viohalco και Fourlis.
Στο χώρο του Mid Cap νέο ράλι κατέγραψε η μετοχή της Κέκροπας καθώς ενισχύθηκε κατά 25,88% με όγκο 203.576 τεμάχια με φόντο τις θετικές για την εταιρεία εξελίξεις στο θέμα της μεγάλης έκτασης στα Τουρκοβούνια. Κέρδη 5,65% είχε και η Intracom Holdings, +2,92% η Intrakat, +1,39% η Intralot, +1,76% η MIG, +1,41% η Τεχνική Ολυμπιακή και +2% η Attica Bank.
Πτώση 5,91% είχε η AVAX με ισχυρό όγκο 629.022 τεμαχίων, ενώ πτωτικά έκλειαν και οι AS Company, Κρι Κρι και Πλαστικά Θράκης. Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Φιερατέξ, Ίλυδα, Εβροφάρμα, Λανακάμ, Audiovisual, Βιοκαρπέτ, Μουζάκης, ΕΚΤΕΡ, Inform Λύκος, Trastor, ΑΕΓΕΚ, Καραμολέγκος, Μοτοδυναμική και Reds.
Στον αντίποδα, πιέστηκαν μετοχές όπως Επίλεκτος, Αττικές Εκδόσεις, Σωλ. Τζιρακιάν, Μπήτρος, Lavipharm, Προοδευτική, Γενική Εμπορίου, Byte Computer, Νάκας, Έλλαστρον, Αλουμύλ και Quality & Reliability. Στο σύνολο της αγοράς υπήρξε εικόνα ισορροπίας με 54 μετοχές σε άνοδο και 56 σε πτώση.