Αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης και επανάκτησης των 630 μονάδων κάνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, ώστε να διορθώσει έστω ένα μικρό μέρος από το μεγάλο χθεσινό «ρήγμα» που αφαίρεσε από την αγορά ένα σημαντικό μέρος της κεφαλαιοποίησής της, επιφέροντας και νέο καίριο πλήγμα στην ψυχολογία των επενδυτών.
Η αντίδραση της αγοράς είναι αδύναμη χωρίς momentum ενώ και ο τζίρος κινείται σε πολύ ήπιο τέμπο, εν αντιθέσει με το χθεσινό ξεπούλημα που ξεπέρασε τα 48 εκατ. ευρώ μετά από αρκετές εβδομάδες. Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 628 μονάδες με οριακή άνοδο, ενώ ο τζίρος μόλις που ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ, οπότε δε θα ξεπεράσει τα 30- 35 εκατ. ευρώ συνολικά.
Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.504 μονάδες με άνοδο 0,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στις 312 μονάδες με υποχώρηση 0,19%, συνεχίζοντας να αποτελεί βαρίδι σε κάθε συγκυρία. Θυμίζουμε πως χθες ο Γ.Δ. υποχώρησε κατά 2,15% ενώ έφτασε να χάνει 2,78%, ο FTSE 25 έχασε 2,15%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 313,48 μονάδες με πτώση 5,18%.
Πάντως, το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης διέσωσε τις 625 μονάδες και ο FTSE 25 τις 1.494 μονάδες, είναι θετικό στοιχείο, αλλά μένει να δούμε πως θα κινηθεί σήμερα και προσεχώς η αγορά. Βεβαίως, η απώλεια των 320 μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη σημαίνει σήμα εξόδου από τον κλάδο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη.
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο μεγάλος ασθενής της αγοράς καταγράφοντας απώλειες 64,58% από την αρχή του 2020, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 31,54% και o FTSE 25 κατά 34,61%.
Η αγορά δεν μπορεί να βγει από το στενό εύρος συσσώρευσης των τελευταίων τριών μηνών, έχοντας ουσιαστικά αποκοπεί από το διεθνές κλίμα εδώ και καιρό, αν και στις πτωτικές ημέρες δείχνει εύλογα να επηρεάζεται περισσότερο, λόγω του ότι αποτελεί μια ρηχή, περιφερειακή αγορά, ευάλωτη σε κάθε είδους σενάρια και φημολογίες.
Χθες η μετοχή της Ελλάκτωρ έφτασε να υποχωρεί έως και 19,63% ενώ έκλεισε με πτώση 14,61%, ενώ ο τίτλος πιέζεται και σήμερα έως 10,70% με αυξημένο ξανά όγκο. Η εμμονή των πωλητών, δείχνει ότι υπάρχει κάποιο θέμα, την ώρα που η εταιρεία τη Δευτέρα διέψευσε επίσημα και με μακροσκελή απάντηση, ένα δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο.
Πλην της Ελλάκτωρ, ήπια αρνητικά κινούνται και οι Aegean Airlines, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Lamda Development και Alpha Bank, ενώ στήριξη δίνουν οι Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Fourlis, Μυτιληναίος, Σαράντης, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ, Viohalco κ.α.
Στο χώρο του Mid Cap προσπάθεια για αντίδραση κάνουν μετοχές όπως Attica Bank, Ολυμπιακή Τεχνική, Έλτον, Πλαίσιο, Cenergy Holdings, Πλαστικά Θράκης και Intracom Holdings. Στο σύνολο της αγοράς 42 μετοχές ενισχύονται έναντι 18 που υποχωρούν.
Διεθνώς, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κάνουν προσπάθεια αντίδρασης με τον DAX να ξεχωρίζει με άνοδο άνω του 1%. Θυμίζουμε πως στη Wall Street τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει χώρα ισχυρή διόρθωση, με πρωταγωνιστή τον Nasdaq που προέρχονταν από αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ. Χθες ο τεχνολογικός δείκτης «βούλιαξε» κατά 4,11% στις 10.847 μονάδες, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 2,25% ή 632 μονάδων στις 27.500 και ο S&P κινήθηκε χαμηλότερα 2,78% στις 10.847 μονάδες.
Ο Nasdaq διεύρυνε τις απώλειες του από την αρχή του μήνα στο 7,9%, εμφανίζοντας τις χειρότερες επιδόσεις για το μήνα Σεπτέμβριο από την κατάρρευση της φούσκας των εταιρειών dot-com το 2001. Εμφανίζει παράλληλα συνολικές απώλειες 10% στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, με τον δείκτη να κατρακυλά από το τελευταίο του ρεκόρ σε περιοχή διόρθωσης.
Θυμίζουμε πως χθες η Eurostat δημοσίευσε στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το οποίο μειώθηκε κατά 11,8% το β' τρίμηνο του 2020, ενώ η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,9%. Στην 4η χειρότερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με μείωση του ΑΕΠ στο -14% μετά από την Ισπανία (-18,5%), την Κροατία (-14,9%) και την Ουγγαρία (-14,5%) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.