Εικόνα αγοράς που βρίσκεται σε επενδυτική «καραντίνα» συνεχίζει να παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς εν μέσω πολύ θετικού κλίματος διεθνώς και με τις ευρωπαϊκές αγορές σε ισχυρή άνοδο έως 1,85%, η ελληνική αγορά παραμένει μουδιασμένη και «κολλημένη» στην περιοχή των 630 – 635 μονάδων, με εξαιρετικά περιορισμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Μάλιστα, η ελληνική αγορά αδυνατεί να αντιδράσει μολονότι προέρχεται από διήμερο πτώσης που αφαίρεσε από το Γενικό Δείκτη άνω του 2% και από τις τράπεζες άνω του 4%, πιστοποιώντας την απουσία δυναμικής και momentum. Και όλα αυτά, παρ’ ότι ο Dow Jones βρίσκεται μια ανάσα από τις 28.000 μονάδες, οι S&P 500 και Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά, ο DAX της Φρανκφούρτης πλησίον των 13.000 μονάδων ξανά, ο FTSE 100 στο Λονδίνο πάνω από τις 6.000 μονάδες και ο FTSE MIG στο Μιλάνο στις 20.000 μονάδες μετά από καιρό, έχοντας άνοδο περί το 14% το τελευταίο τρίμηνο.
Το Χ.Α. είναι μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά μιας χώρας χωρίς ισχυρή βιομηχανική παραγωγή και χωρίς εναλλακτικές λύσεις μπροστά στη σχεδόν ολική καταστροφή του τουριστικού προϊόντος, εξέλιξη που νομοτελειακά θα επηρεάσει κάθετα και οριζόντια δεκάδες άλλες «αγορές» πέριξ αυτής.
Η στάση των επενδυτών όλους τους τελευταίους μήνες δείχνουν ότι αδυνατούν να βρουν επενδυτικό… story και να προεξοφλήσουν τα μελλούμενα, σε μια συγκυρία μάλιστα μεγάλων γεωπολιτικών αναταραχών που κανείς δεν ξέρει που θα οδηγήσουν. Παράλληλα, υπάρχει γενικευμένη έξαρση του κορονοϊού στη χώρα και σε μια περίοδο που οσονούπω ξεκινά η νέα σεζόν, υπάρχει το ενδεχόμενο για νέα lockdowns, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για κλάδους όπως εστίαση (απασχολούσε πριν την κρίση περί τα 700.000 άτομα), διασκέδαση, κατανάλωση και άλλους κλάδους.
Εντός αυτών των συνθηκών, ο φόβος για νέο «φόρτωμα» τοξικών στις τράπεζες υπό τη μορφή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι άκρως ρεαλιστικός και αυτός είναι ένας μόνο λόγος της αδυναμίας που παρουσιάζει η – ακραία τραπεζοκεντρική – ελληνική αγορά.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης σήμερα βρίσκεται στις 632 μονάδες με οριακές μεταβολές και εναλλαγές προσήμων, ενώ ο τζίρος, καθαρά… Αυγουστιάτικος, διαμορφώνεται μόλις στα 5 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 625 και 610 μονάδες, ενώ οι αντιστάσεις στην περιοχή των 650 με 660 μονάδων. Ωστόσο, τα σημεία εύκολα παραβιάζονται με την αύξηση του τζίρου.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως το stop για το Γ.Δ. είναι στις 613 μονάδες και η στήριξη στις 634 μονάδες, ενώ οι κύριες αντιστάσεις συναντώνται στις 652 και 663 μονάδες.
Στο χώρο του FTSE 25 υπάρχει μεικτή εικόνα χωρίς ακρότητες, ενώ πιέσεις άνω του 4% δέχεται ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ καθώς σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα. Εικόνα ισορροπίας παρουσιάζει και το σύνολο του ταμπλό, με 37 ανοδικές και ισάριθμες πτωτικές μετοχές.