Στις πτωτικές συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών δεικτών το Χ.Α. ακολουθεί και μάλιστα υπερβάλλοντας, όμως στις ανοδικές – όπως η σημερινή – δείχνει να δυσκολεύεται να ακολουθήσει πιστά την αντίδραση, καθώς σε μια ημέρα που οι διεθνείς δείκτες ανακάμπτουν έως 2%, το ελληνικό χρηματιστήριο ενισχύθηκε μόλις κατά 0,67% επανακτώντας οριακά τις 630 μονάδες, με πενιχρό ξανά τζίρο.
Η αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει τις γνωστές αρρυθμίες και τα χαρακτηριστικά μιας αγοράς που βρίσκεται σε μόνιμη επενδυτική «καραντίνα», καθώς όγκοι και τζίροι είναι εξαιρετικά μικροί, ασύγκριτα μικρότεροι απ’ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές ακόμα και του νότου, οπότε ο φόβος εγκλωβισμού από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια ελλοχεύει και φοβίζει.
Έτσι, έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις κινήσεις τους, ενώ μετά το μεγάλο «ολοκαύτωμα» του περασμένου Μάρτη λόγω του σοκ του Covid-19, η αγορά σχεδόν… εγκαταλείφθηκε από πολλά διεθνή χαρτοφυλάκια, υπό το φόβο του εγκλωβισμού. Η αδυναμία εξόδου, είναι σήμα παθογένειας για τα μεγάλα χαρτοφυλάκια και αυτό φαίνεται πως συνετέλεσε στην τακτική που ακολούθησαν έκτοτε.
Την ώρα που οι διεθνείς δείκτες όχι μόνο υπερκέρασαν την πτώση από τον Covid -19 αλλά έφτασαν πρόσφατα και σε υψηλά 2020 ή και σε ιστορικά υψηλά, το Χ.Α. εξακολουθεί να υποχωρεί 30% από τα υψηλά που είχε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, χωρίς μάλιστα να έχει καλύψει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη ζημιά λόγω κορονοϊού.
Αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, ήταν το «στέγνωμα» της ρευστότητας από την αγορά καθώς ο Αύγουστος με μέσο τζίρο 30,3 εκατ. ήταν ο πιο ισχνός συναλλακτικά μήνας από τον Ιούλιο του 2018, ενώ και ο Σεπτέμβριος ελάχιστα έχει διαφοροποιηθεί.
Τον Ιούλιο η αγορά είχε το άλλοθι της έκδοσης των δύο μεγάλων ομολόγων, των 500 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ Τέρνα και των 320 εκατ. ευρώ της Lamda Development, τα οποία και το σύστημα μπόρεσε και «σήκωσε» επιτυχώς, όμως η συνέχεια δεν είναι η αναμενόμενη.
Η καταστροφή του τουριστικού προϊόντος και η απώλεια 14-15 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ, συνδυαστικά με όλες τους πέριξ κλάδους που ζουν από την τουριστική βιομηχανία, έχει φέρει σοβαρούς κραδασμούς σε όλο το οικονομικό πλάνο και σε όλο το momentum της αγοράς. Και τούτο διότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη μεγάλη βιομηχανία ώστε να μπορέσει να στηριχτεί, όπως έχουν όλα τα άλλα μεγάλα διεθνή τουριστικά brands όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ κ.λπ.
Συνάμα, η έξαρση του γεωπολιτικού ρίσκου από τις αρχές Αυγούστου έχει θολώσει εντελώς την όποια προσπάθεια προεξόφλησης και «ανάγνωσης» με οικονομικούς – τεχνοκρατικούς όρους των μελλούμενων, καθώς κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχτεί η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, χθες η αγορά «βούτηξε» κατά 2,15%, ενώ σήμερα που Ευρώπη αλλά και Wall Street ανακάμπτουν, το Χ.Α. ενισχύθηκε μόλις 0,67% με κλείσιμο στις 631,74 μονάδες!
Οτιδήποτε λαμβάνει χώρα είναι καθαρά intraday και κινήσεις καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης, εξού και οι έντονες μεταβολές και χωρίς επενδυτική… συνέχεια και συνέπεια σε πολλούς τίτλους. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.511,93 μονάδες με άνοδο 0,61% (χθες είχε απωλέσει το 2,15% της αξίας του), ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε μόλις στο +1,45%, όταν χθες είχε χάσει 5,18%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 318,01 μονάδες, αδυνατώντας να επανακτήσει ακόμη και τις 320 μονάδες που σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη είναι κρίσιμη περιοχή.
Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο μεγάλος ασθενής της αγοράς καταγράφοντας απώλειες 64% από την αρχή του 2020, όταν ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 31% και o FTSE 25 κατά 34%.
Σε ότι αφορά τα στατιστικά, σήμερα ξεχώρισε ο τίτλος της Ελλάκτωρ με συνολική διακύμανση 14,55% καθώς έφτασε να υποχωρεί το πρώτο τρίωρο της συνεδρίασης έως και 12,30%, κατόπιν έφτασε έως το +2,53%, για να κλείσει στα 0,94 ευρώ με άνοδο 0,53% και όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία τη Δευτέρα διέψευσε επίσημα και με μακροσκελή απάντηση, ένα δημοσίευμα στον κυριακάτικο Τύπο.
Κέρδη άνω του 4% είχε η ΕΥΔΑΠ, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Εθνική και ΔΕΗ και άνω του 1% οι Alpha Bank, Aegean Airlines, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. Στον αντίποδα, η Jumbo υποχώρησε άνω του 1%, ενώ αρνητικά έκλεισαν και οι EXAE, Motor Oil, Lamda Development και ΑΔΜΗΕ.
Στον Mid Cap κέρδη είχαν μετοχές όπως Intrakat, Έλτον, Cenergy Holdings, Intracom Holdings, Attica Bank και AVAX, ενώ στο σύνολο της αγοράς 57 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 39 που υποχώρησαν.