Η επενδυτική βαθμίδα θα είναι το ένα από τα δύο βασικά θέματα της Ελληνικής Αγοράς στη χρονιά που ξεκινάει σε εννέα ημέρες. Το άλλο θέμα είναι οι εθνικές εκλογές, η κυβέρνηση και οι συσχετισμοί δυνάμεων που θα προκύψουν από την κάλπη με τελευταία ημερομηνία την 9η Ιουλίου.
Αυτό είναι το ακραίο σενάριο εξάντλησης της τετραετίας, ενώ αν υπάρξουν και δεύτερες κάλπες η διαδικασία θα επαναληφθεί στις 3 Σεπτεμβρίου με ενισχυμένη αναλογική. Οι εκλογές και η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι δύο ανεξάρτητα ενδεχόμενα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κυβερνητική σταθερότητα και ο ορίζοντας τετραετίας της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές -όποτε αυτές γίνουν- είναι ένα βασικό προαπαιτούμενο για την κάλυψη των τελευταίων βαθμίδων που απομένουν για τη μεγάλη υπέρβαση. Επομένως, ο χρόνος αρχίζει να τρέχει επί της ουσίας από την επομένη του σχηματισμού κυβέρνησης.
Η επενδυτική βαθμίδα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελληνική Οικονομία. Μέχρι τις 14 Ιανουαρίου του 2011 υπήρχε ένας εκ των τριών μεγάλων αξιολογητών που έδινε επενδυτικό χαρακτήρα στα ελληνικά ομόλογα. Έκτοτε, το ελληνικό αξιόχρεο περιπλανήθηκε ως και το επίπεδο της χρεoκοπίας για να επιστρέψει στις μέρες μας σε μη επενδυτική βαθμίδα και κερδοσκοπικό χαρακτήρα.
Οι παράμετροι που κατά καιρούς έθεταν ως προϋποθέσεις για την αλλαγή της στάσης τους (Χρέος προς ΑΕΠ, Τράπεζες, πρωτογενή πλεονάσματα κλπ) έχουν ικανοποιηθεί ή βρίσκονται πέριξ του ορίου που θα υποστήριζαν μια ριζική αλλαγή στον χαρακτηρισμό του αξιόχρεου της Ελληνικής Οικονομίας.
Η επενδυτική βαθμίδα δεν θα είναι απλά μια λεκτική επιβράβευση της δημοσιονομικής προσπάθειας της χώρας. Έχει συγκεκριμένο και σημαντικό αντίκτυπο σε πολλές οικονομικές δράσεις. Αφενός τα ελληνικά ομόλογα αποκτούν άλλο τρόπο τιμολόγησης πολύ πιο συντηρητικό, αφετέρου το σημείο αναφοράς για το ασφάλιστρο κινδύνου αναπροσαρμόζεται χαμηλότερα αυξάνοντας την δυνητική αξία των χρηματοροών των εταιριών.
Σε πιο πρακτικό επίπεδο τα ελληνικά assets αποκτούν πρόσβαση σε μια άλλη κατηγορία επενδυτών, πολύ πιο ισχυρή σε κεφάλαια, η οποία θέτει ως βασική προϋπόθεση επένδυσης την ύπαρξη της επενδυτικής βαθμίδας. Η παράμετρος αυτή δεν αφορά μόνο τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα και μετοχές αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ειδικά σε αυτό τοn τομέα υπάρχει τεράστιο περιθώριο εισόδου νέων ονομάτων σε επιχειρηματικό ή χρηματοοικονομικό επίπεδο που θα αναζητήσουν αποδόσεις σε κλάδους αιχμής της οικονομίας.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον τραπεζικό κλάδο. Οι αξιολογήσεις θα αναβαθμίσουν και το αξιόχρεο των τραπεζών με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος των τιτλοποιήσεων ή την έκδοση ομολόγων για την κάλυψη των δεικτών MREL. Το ίδιο ισχύει και με εταιρικά ομόλογα που θα εκδοθούν από εταιρείες υψηλής χρηματοοικονομικής διαβάθμισης κάνοντας ανταγωνιστικό το κόστος χρηματοδότησης για το επιχειρηματικό τους πλάνο.
Άλλα είπαμε: Πρώτα οι εκλογές και μετά τα υπόλοιπα. Προς το παρόν έχουμε ακούσει καλά λόγια και έχουμε και ένα υποσχόμενο πλάνο ανάπτυξης για το 2023. Μένει να το δούμε και στην πράξη.
Οι ημερομηνίες των αξιολογήσεων του ελληνικού χρέους