Όσο η αγορά συνεχίζει φέτος την ανοδική της πορεία πληθαίνουν οι αναφορές για το ορόσημο των χιλίων μονάδων. Το να πάει η αγορά από τις 970 στις 1000 μονάδες έχει μικρή σημασία αφού σαν περιθώριο ανόδου είναι σχεδόν 3% από το χθεσινό κλείσιμο. Αγοράζοντας ένα οποιοδήποτε εταιρικό ομόλογο αυτή την στιγμή από το ΧΑ η απόδοση ενός επενδυτή θα υπερβεί με άνεση την απόδοση που σηματοδοτεί το ορόσημο των 1.000 μονάδων του Γενικού Δείκτη. Επίσης για έναν ξένο επενδυτή σημαντικού ειδικού βάρους που τοποθετείται σε περιφερειακή αγορά με ρίσκο ρευστότητας και τις όποιες αβεβαιότητες της πολιτικής κατάστασης, το 3% είναι μια μάλλον αδιάφορη απόδοση και δεν αντανακλά την επιθυμητή ανταμοιβή σε σχέση με το ρίσκο που αναλαμβάνει
Την τελευταία φορά που ο Γενικός Δείκτης διαπραγματευόταν πάνω από τις 1.000 μονάδες, ήταν στις 8 Δεκεμβρίου του 2014, την ημέρα που ανακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε, στις 1.034 μονάδες, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ήταν 64,7 δις ευρώ. Με το κλείσιμο της Δευτέρας η συνολική κεφαλαιοποίηση των εταιριών του ΧΑ βρίσκεται στα 68,3 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή υψηλότερη κατά 5,3% από τότε και αν δεν είχαν υπάρξει οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών το ταμπλό θα έπρεπε να δείχνει σήμερα τιμή Γενικού Δείκτη 1.088 μονάδες.
Το ζητούμενο ωστόσο αυτού του άρθρου δεν είναι η ορθή απεικόνιση των επιπέδων του Γενικού Δείκτη αλλά το δυνητικό περιθώριο που έχει η αγορά και στο οποίο θα μπορούσε να ενσωματώσει τις προοπτικές της χρονιάς και τα θεμελιώδη των εταιρειών. Και εδώ υπάρχουν πολλά καλά νέα τα οποία δεν είναι ακόμα μέσα στις τιμές. Για παράδειγμα με βάση τις συγκλίνουσες απόψεις των αναλυτών το 2023 η εταιρική κερδοφορία αναμένεται να ξεπεράσει τα 7 δις ευρώ. Ένα μονοψήφιο ΡΕ αγοράς για το 2023 μπορεί άνετα να δώσει περιθώριο ανόδου 20% από την στιγμή που οι τράπεζες έρχονται στο προσκήνιο της κερδοφορίας με προσδοκώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 9-11%.
Σε σχέση με το ΑΕΠ η Ελληνική Αγορά βρίσκεται 11 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο των τελευταίων 24 ετών με τις όποιες ακραίες διακυμάνσεις παρουσιάζει. Το δυνητικό περιθώριο σε αυτή την περίπτωση είναι 28% ενώ αν θα θέλαμε να δούμε σε σχέση με την Ευρώπη το δυνητικό περιθώριο ανόδου είναι περίπου διπλάσιο από τα τρέχοντα επίπεδα! Δυνητικό περιθώριο μεταξύ 10 και 20% έχουμε ακολουθώντας και άλλες μεθοδολογίες όπως η σχέση των ομοειδών συναλλαγών, τον δείκτη επιχειρηματικής αξίας κλπ.
Επομένως ναι μεν οι 1.000 μονάδες είναι ένα ωραίο στρογγυλό νούμερο που θα δώσει θετική ψυχολογία στην αγορά αλλά σαν περιθώριο ανόδου δεν λέει τώρα πια και πολλά πράγματα. Τα 2/3 των μετοχών του ταμπλώ έχουν ήδη γράψει υψηλότερη τιμή από τις 8 Δεκεμβρίου του 2014 και για τις περισσότερες από τις μετοχές αυτές το στοίχημα βρίσκεται αισθητά παραπάνω από το «χρηματιστηριακό χιλιάρικο». Βέβαια, ας μην υποτιμούμε και τον παράγοντα «ψυχολογία»: Το χιλιάρικο φτιάχνει κλίμα και με θετικό χρηματιστηριακό κλίμα και καλά μεγέθη η αγορά μπορεί να υπερβεί κάθε θεωρητικό όριο που εμείς οι αναλυτές εκτιμούμε ως εύλογο. Άλλωστε αν ήταν όλα τόσο προβλέψιμα η ζωή θα ήταν πολύ βαρετή.