«Νεκρή φύση στο παράθυρο» (Nature morte à la fenêtre) τιτλοφορείται το πορτραίτο της μούσας του Πάμπλο Πικάσο, Μαρί Τερέζ Ουολτέρ. Η αξία του εκτιμάται στα 40 εκατομμύρια δολάρια και θα είναι το επίκεντρο της δημοπρασίας 20th-Century Sale του οίκου Christie's, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στις 11 Μαΐου.
Φιλοτεχνημένο στις 18 Ιανουαρίου 1932, το πορτραίτο επιδείχθηκε μόνον δύο φορές μετά την ολοκλήρωσή του, ενώ, επί σχεδόν πέντε δεκαετίες –έως το 1981– ήταν εξαφανισμένος.
Προσφέρθηκε προς δημοπρασία από τους απογόνους του εκλιπόντος Ελβετού εμπόρου έργων τέχνης Ζον Κρούγκιερ, ο ίδιος το απέκτησε από την εγγονή του Πικάσο, τη Μαρίνα, την οποία καθοδηγούσε έως τον θάνατό του, το 2008, στην πώληση των έργων του παππού της. Ο εν λόγω πίνακας, «Νεκρή φύση στο παράθυρο» ήταν ένα από τα 10.000 έργα του Πικάσο που κληρονόμησε η εγγονή του.
Το πορτραίτο «δημιουργήθηκε στην αρχή του annus mirabilis του Πικάσο», αναφέρει η επικεφαλής του τομέα «Ιμπρεσιονιστική και μοντέρνα τέχνη» στου Christie's, Vanessa Fusco, επιβεβαιώνοντας «την ισχυρή επιρροή της Μαρί Τερέζ Ουολτέρ και τη μεγάλη άνθηση δραστηριότητας που αυτή ενέπνευσε στην τέχνη του, από σχέδιο μέχρι γλυπτική, από λιθογραφίες μέχρι ζωγραφική»
Το έτος 1932, οπότε και φιλοτεχνήθηκε το πορτραίτο, είναι έτος που ευρέως αναγνωρίζεται ως καθοριστικό στην καριέρα του Πικάσο: ζωγράφισε πάνω από 100 σημαντικά έργα, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων πορτραίτων της Μαρί Τερέζ Ουολτέρ, της 22χρονης τότε μυστικής ερωμένης του ενώ ήταν παντρεμένος με την μπαλαρίνα Όλγκα Χοχλόβα, γιαγιά της Μαρίνα.
Το έργο που θα δημοπρατηθεί είχε παρουσιαστεί το 2018 στο πλαίσιο της έκθεσης «Picasso 1932: Love, Fame, Tragedy» στην Tate Modern του Λονδίνου, η οποία είχε λάβει λαμπρές κριτικές.
Η δημοπρασία 20th-Century Sale
Έργα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών της ιμπρεσιονιστικής και μοντέρνας τέχνης και της μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης περιλαμβάνονται στη δημοπρασία 20th-Century Sale του οίκου Christie's. Πρόκειται για μια πλούσια και διαφοροποιημένη συλλογή αριστουργημάτων του 20ού αιώνα, με έμφαση στην τέχνη που έχει τις ρίζες της στη φύση.
Κεντρική φωτογραφία: «Νεκρή φύση στο παράθυρο» του Πάμπλο Πικάσο. Πηγή φωτ.: Twitter / artnau