Τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί ή δρομολογούνται στη Θεσσαλονίκη τη μετατρέπουν σε μία σύγχρονη πόλη με υπερτοπική δυναμική. Η δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo αναβαθμίζει την περιοχή και συντηρεί οικονομική δραστηριότητα άνω των 500 εκατ. ευρώ το έτος και 1.500 θέσεις εργασίας, τονίζει στο Liberal ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας. Το ενδιαφέρον των εκθετών είναι έντονο για τη φετινή ΔΕΘ, η οποία είναι η πρώτη Covid-Free έκθεση στην Ευρώπη.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
Η ΔΕΘ είναι η πρώτη covid-free έκθεση στην Ευρώπη. Πώς αντιμετωπίζετε οργανωτικά αυτή την πρόκληση ; Πιστεύετε πως θα επηρεάσει τους επισκέπτες;
Η 85η ΔΕΘ διεξάγεται υπό συνθήκες Covid Free, όσον αφορά στους επισκέπτες της, καθώς ο εκθεσιακός κλάδος προσπαθεί να επανεκκινήσει διεθνώς, έπειτα από το “χτύπημα” της πανδημίας. Η πρόκληση στο οργανωτικό επίπεδο είναι σημαντική, αλλά ούτως ή αλλιώς η ΔΕΘ αυτή την περίοδο λειτουργεί στο μέγιστο δυνατό επίπεδο των δυνατοτήτων της και στο πλαίσιο αυτό ο εθνικός εκθεσιακός φορέας προσαρμόστηκε στα καινούργια υγειονομικά δεδομένα. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΘ-Helexpo εκπαιδεύτηκαν πάνω στις προδιαγραφές του ισχύοντος υγειονομικού πρωτοκόλλου, προκειμένου να μπορούν να το εφαρμόσουν απρόσκοπτα και από την πρώτη στιγμή.
Να σημειώσουμε ότι η είσοδος στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (γραφεία και περίπτερα) επιτρέπεται για τους επισκέπτες αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη του GreenPass.
Ως GreenPass νοείται, είτε η βεβαίωση εμβολιασμού/νόσησης SARS-Cov-2, είτε το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19.
Για τους εκθέτες – συνεργάτες – κατασκευαστές (εργαζόμενοι) η είσοδος επίσης επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο με την επίδειξη του GreenPass. Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι υπόκεινται στο καθεστώς testing, που ισχύει για τις τουριστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες εστίασης, με τη διαφορά ότι θα υπάρχουν δύο βεβαιώσεις rapid test ή PCR (κάθε Δευτέρα και Πέμπτη).
Ακόμη μεταξύ άλλων προβλέπονται:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας καθ? όλη τη διάρκεια παραμονής στους στεγασμένους χώρους του εκθεσιακού κέντρου για όλους ανεξαιρέτως.
- Εντός των εκθετηρίων χώρων ισχύουν οι κανόνες τήρησης των αποστάσεων.
Ποια τα μηνύματα που λαμβάνετε για τη φετινή έκθεση; Θεωρείτε πως θα είναι αντίστοιχος άλλων ετών ο αριθμός των επισκεπτών και των εκθετών;
Οι εκθέτες θα ξεπεράσουν τους 900 (άμεσοι και έμμεσοι) με δεδομένες τις ιδιάζουσες φετινές συνθήκες της διοργάνωσης, λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ αντικειμένου η σύγκριση με την ΔΕΘ του 2019, η οποία είχε διεξαχθεί σε συνθήκες “κανονικότητας”.
15 ξένες χώρες θα είναι παρούσες φέτος στην Έκθεση άμεσα και έμμεσα, οι οποίες είναι η Κύπρος, Βιετνάμ, Αρμενία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Μπαγκλαντές, Ινδονησία, Ρουμανία, Ιταλία, Ρωσία, Σερβία, Μάλτα, Βουλγαρία και Γερμανία. Όσον αφορά στους επισκέπτες, εκτιμήσεις για την προσέλευση τους δεν μπορούν να γίνουν.
Η πανδημία αλλάζει το μοντέλο εκθέσεων διεθνώς; Περνάμε σε ένα υβριδικό μοντέλο ή θα επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κανονικότητα;
Αναντικατάστατη θα παραμείνει η εκθεσιακή δραστηριότητα με φυσική παρουσία, αλλά την ίδια στιγμή τα υβριδικά εκθεσιακά γεγονότα αναμένεται να διαδραματίζουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο διεθνώς.
Τα υβριδικά γεγονότα, τα οποία συνδυάζουν την ψηφιακή αλληλεπίδραση με την περιορισμένη και με πρωτόκολλο φυσική παρουσία αποτελούν μία πραγματικότητα για τους εκθεσιακούς οργανισμούς, οι οποίοι προσπάθησαν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της πανδημίας και ταυτόχρονα να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πελατών τους.
Όμως, οι ψηφιακές εκθέσεις δεν έχουν δευτερογενείς επιπτώσεις στην τοπική οικονομία-ανάπτυξη. Το εκθεσιακό κέντρο δεν είναι μόνο υποδομές οικονομικού χαρακτήρα, αλλά και με κοινωνικό πρόσημο.
Οι εκθέσεις με φυσική παρουσία δεν θα αντικατασταθούν ποτέ, γιατί έχουν το απόλυτο πλεονέκτημα της λειτουργίας των 5 αισθήσεων για τον επισκέπτη.
Η νέα ΔΕΘ με την ανάπλαση που σχεδιάζεται, τι φέρνει στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα; Ποιο το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα στη Βόρεια Ελλάδα;
Από την δημιουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου και την λειτουργία της ΔΕΘ-Helexpo και όλων των επιχειρηματικών μονάδων, που πρόκειται να αναπτυχθούν, εκτιμάται ότι θα συντηρείται οικονομική δραστηριότητα άνω των 500 εκατ. ευρώ ετησίως και περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας.
Παράλληλα, οι 1.300 καινούργιες θέσεις στάθμευσης θα βελτιώσουν τις συνθήκες κίνησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά το νέο επιχειρηματικό κέντρο, που θα κατασκευαστεί στην ΔΕΘ, θα δημιουργήσει έναν πυρήνα επιχειρηματικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και πόλο έλξης των κατοίκων της πόλης.
Η ανάπλαση είναι μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για την εκθεσιακή δραστηριότητα, αλλά και για την τοπική οικονομία, αφού θα συμβάλλει στην μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ένα επιχειρηματικό hub για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και σε έναν τουριστικό προορισμό.
Τέλος, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα αναβαθμίζονται, από τα έργα για την απολιγνιτοποίηση, έως την Αλεξανδρούπολη, τον ΟΛΠ και το ΜΕΤΡΟ στη συμπρωτεύουσα. Τι προσδοκάτε από αυτά τα έργα και που βλέπετε τη Θεσσαλονίκη μετά από πέντε χρόνια;
Είναι αλήθεια ότι καταγράφεται μία χρονική σύγκλιση όσον αφορά στην αποπεράτωση μεγάλων έργων υποδομής στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην Βόρεια Ελλάδα. Βέβαια είναι έργα που αρκετά από αυτά έχουν ξεκινήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση τους δημιουργεί νέες αναπτυξιακές προοπτικές. Η Θεσσαλονίκη μπορεί σε μία πενταετία να είναι ένα πολύ πιο εξελιγμένο αστικό κέντρο με πραγματική και ουσιαστική υπερτοπική και περιφερειακή δυναμική. Προς αυτή την κατεύθυνση μείζονα ρόλο θα διαδραματίσει και το νέο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ.