Η φετινή ΔΕΘ δεν είναι σαν τις άλλες. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε έναν αναπτυξιακό κύκλο. Αναλυτές εκτιμούν πως η ανάπτυξη του ΑΕΠ φέτος θα προσεγγίσει το 6% και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Οι επενδύσεις που δρομολογούνται και όσες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αποτελούν τον καταλύτη της ανάπτυξης. Και στη Β. Ελλάδα και Θεσσαλονίκη είναι σημαντικές, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία. Το ειδικό αφιέρωμα του Liberal για την 85η ΔΕΘ, αναλύει όλες τις επενδύσεις που υλοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Από την ενέργεια, στις υποδομές, τις κατασκευές και την τεχνολογία.
Άλλωστε η φετινή ΔΕΘ είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα, με κεντρικό θεματικό της άξονα το Παρελθόν, το Παρόν και Μέλλον της χώρας. Ένα μέλλον που ήδη έχει αρχίσει να χαράσσεται. Και σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται να γίνουν, αναβαθμίζουν την ευρύτερη περιοχή και μετατρέπουν τη συμπρωτεύουσα σε εμπορικό, τεχνολογικό και διαμετακομιστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.
Το Μετρό της πόλης προχωρά με αμείωτο ρυθμό, με τον Σταθμό Βενιζέλου να σχεδιάζεται να λειτουργήσει έως τα τέλη του 2023. Η βασική γραμμή θα έχει μήκος 9,6 χλμ., θα περιλαμβάνει 13 σύγχρονους σταθμούς, 18 αυτόματους συρμούς τελευταίας τεχνολογίας και αμαξοστάσιο στης περιοχή της Πυλαίας, έκτασης 50.000 τμ.
Έπειτα έρχεται το «Fly Over», ένα σημαντικό οδικό έργο που αφορά στην κατασκευή μιας υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου, μήκους περίπου 9,5 χιλιομέτρων, από τα οποία τα 4 θα είναι σε συνεχή γέφυρα, ενώ προβλέπεται και η πλήρης ανακατασκευή του υφιστάμενου δρόμου σε όλο του το μήκος. Η κατασκευή του project αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022.
Προχωρώντας στα έργα της νέας εποχής που αναμορφώνουν και αναβαθμίζουν τη Βόρεια Ελλάδα, περνάμε στην ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στην αναβάθμιση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και στη βελτίωση του οδικού άξονα Θέρμη -Γαλάτιστα.
Ένα ακόμη σημαντικό έργο είναι η οδική σύνδεση του 6ου προβλήτα του λιμανιού με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, έργο που θα μετατρέψει σε διακομετακομιστικό κέντρο τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα.
Δεν είναι όμως μόνο οι δημόσιες επενδύσεις που αλλάζουν τη Βόρεια Ελλάδα, παράγοντας μοναδική προστιθέμενη αξία για τη χώρα και οδηγώντας σε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Είναι και ο ιδιωτικός τομέας, καθώς η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα γενικότερα βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Ειδικότερα στην περιοχή δραστηριοποιείται η Pfizer, με την αμερικάνικη φαρμακοβιομηχανία να λειτουργεί hub. Μάλιστα ο τεχνολογικός κολοσσός προχωρά σε επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσει και δεύτερο hub. Η επίσης αμερικάνικη πολυεθνική Cisco «τρέχει» το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων. Σκοπός του είναι η ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων καθώς και η προώθηση του ψηφιακού πολιτισμού. Στις παραπάνω επενδύσεις έρχεται να προστεθεί και η TeamViewer, η οποία επεκτείνει το hub της στα Ιωάννινα.
Τέλος, η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης και της πράσινης ενέργειας της μεταλιγνιτικής περιόδου. Με σημαντικά projects που έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθούν την επόμενη τριετία.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η φετινή ΔΕΘ είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Γιατί όπως φαίνεται με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα και η χώρα γενικότερα αναβαθμίζεται με εμβληματικά έργα υποδομών και επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή πολυεθνικές εταιρείες βλέπουν την ευρύτερη περιοχή ως επενδυτική ευκαιρία, από την Pfizer, τη Cisco, έως και τις επενδύσεις στην ενέργεια και τις μεταφορές. Για αυτό , το ειδικό αφιέρωμα του Liberal για την 85η ΔΕΘ αναλύει κάθε μία από τις σημαντικές επενδύσεις που δρομολογούνται στην περιοχή και αναβαθμίζουν τη χώρα.